NOVA KNJIGA „PUT U JUČE“ TIBORA VARADIJA: Povratak sećanjima

Veliko interesovanje vladalo je juče među Zrenjanincima koji su ispunili salu Gradske narodne biblioteke ,,Žarko Zrenjanin“ na promociji knjige uglednog pravnika Tibora Varadija, čija je poznata advokatska porodica u tadašnjem Bečkereku imala kancelariju. Priče iz advokatske kancelarije stoji u podnaslovu Varadijeve druge knjige koja nosi naziv ,,Put u juče“.

received_10156020414990782

Upravo u toj porodičnoj kancelariji, koja je riznica starih spisa i predmeta koji govore o malim, običnim ljudima, njihovim životima, svakodnevici i problemima, autor pronalazi inspiraciju i temelj svojoj knjizi. Pa ipak, pripovedna proza profesora Varadija nije samo šturo oslanjanje na akta i jurisdikcijske presude, već je obavijena jednom finom dozom humorističnosti, a pre svega nosi pečat ličnog, literarnog senzibiliteta. Više o samoj knjizi i Tiboru Varadiju kao piscu govorio je naš književnik Ivan Ivanji.

– Iz ove druge Varadijeve knjige ,,Put u juče“ se vidi, a to i sam autor u nekoliko navrata u pričama i potvrđuje, da je počeo izuzetno rano da piše, još dok je bio dete. Kao neko ko je rođen u advokatskom okruženju brzo je stekao osećaj za beletristiku. Rekao bih da je u ovoj knjizi Varadi ne samo pisac, već i romanopisac, i to romanopisac koji će tek pisati dobru i kvalitetnu literaturu. Svaku priču započinje od nekog pravnog akta i predmeta, koji kasnije oblikuje na jedinstven literarni način – ističe književnik Ivanji.

Profesor doktor Tibor Varadi koji je u svetu poznat kao profesor međunarodnog prava, fakultet je završio u Beogradu a doktorirao je na Harvardu. Iza njega je bogata pravna karijera, a zastupao je Srbiju pred Međunarodnim tribunalom u Hagu. Poslovno angažovanje je jedan od razloga što je počeo tek sada da piše.

– Svoje književne ambicije sam uglavnom odlagao jer sam imao intenzivan profesionalni život na pravnom terenu. Sada, od kako sam u penziji, pronašao sam tajni prolaz ka književnosti, a to je prebogata porodična arhiva. ,,Put u juče“ nije ništa drugo nego povratak sećanjima, da budem iskren, to je put kući – kaže autor knjige Tibor Varadi..

M.Malbaški

received_10156020414985782