NOVA NEMAČKA INVESTICIJA U ZRENJANINU

Na početku, posao za 20 radnika

U slobodnoj zoni „Jugoistok – Ečka” u ponedeljak je postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike GPK iz Berlina. Planirano je da u prvoj fazi bude zaposleno 20 radnika, a Zoran Šipka, direktor za Srbiju, pojasnio je da GPK time neće zadoviljiti. Kompanija planira da proširi poslovanje i da u narednom periodu zaposli još više radnika.
– Naša firma se bavi proizvodnjom gumenih i plastičnih delova uglavnom za kontejnere i kante. Planiramo da proširimo asortiman naših proizvoda ako se za to pruži prilika. Ukupna vrednost investicije je tri miliona evra, završetak radova se očekuje jula, a početak proizvodnje planira se za avgust naredne godine – istakao je Zoran Šipka.
Vlasnik GPK, Klaus Paul je rekao da su se odlučili za Zrenjanin zbog dobrog strateškog položaja grada.
– Zrenjanin se nalazi blizu Rumunije i Mađarske, koje su članice Evropske unije. Tamo imamo klijente koje ćemo odavde da snabdevamo našim proizvodima. To je jedan od razloga zašto fabriku gradimo ovde. Drugi razlog su visoko kvalifikovani radnici koje Zrenjanin ima. Osim našim klijentima u Evropskoj uniji, planiramo da robu plasiramo u južnu i jugoistočnu Evropu, kao i u Rusiji – objasnio je Klaus Paul.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je naglasio da je vrlo zadovoljan što se u zoni „Jugoistok – Ečka” otvara još jedna fabrika. On je dodao da su mnogi sumnjali da je 500 hekatara zemljišta, koje je predviđeno za ovu zonu previše, ali da se pokazalo da u toj industrijskoj zoni ponestaje mesta jer mnoge fabrike žele da tamo otvore svoje pogone.

Ž. M.