NOVI DOGAĐAJ KINO KLUBA ZRENJANIN: Superkratki filmovi u fokusu

Kino klub Zrenjanin organizuje filmski program „Kratko i jasno“ posvećen kratkometražnim amaterskim filmskim formama u utorak, 2. jula, u Kulturnom centru. Najpre će se održati radionica „Vajn nije mrtav“ (Vine’s not dead), tokom koje će se snimati šestosekundni video snimci kakvi su objavljivani na nekadašnjoj društvenoj mreži „Vajn“ (Vine). Radionica je od 12 do 16 časova, a vode je rediteljka Marija Rodić i dramaturškinja Galina Maksimović. Prijave traju do 30. juna na mejl: kino.klub.zrenjanin@gmail.com, a šalju se ime, prezime i godište.

Kako navode organizatori, iako društvena mreža Vajn ne postoji već neko vreme, superkratki video klipovi i dalje haraju mrežama Jutjub, Instagram i Snepčet, a ovo polje nudi mnogo prostora za istraživanje i eksperimentisanje sa narativom i estetikom. Upravo zahvaljujući „Vajn“ video klipovima proslavila se i Sandra Silađev, poznatija kao Dinja. Radovi nastali na radionici biće sklopljeni u kolaž i prikazani istog dana u Kulturnom centru.

U drugom delu programa od 19 časova biće prikazani kratkometražni amaterski „uradi sam“ filmovi zrenjaninskih autora. Pored toga, biće predstavljeni i filmovi udruženja Satibara iz Beograda, kao i ostvarenja sa njihovog festivala amaterskog filma „MikroFAF“. Ulaz na „Kratko i jasno“ je slobodan. Ovaj program je deo festivala „Na sopstveni pogon“ Nezavisne kulturne scene Srbije.

M.M.