OBELEŽEN VELIKI JUBILEJ CRVENOG KRSTA ZRENJANIN

Humanost koja traje i prenosi se generacijama

U prisustvu brojnih zvanica, aktivista i volontera, prijatelja organizacije Crvenog krsta Zrenjanin i sugrađana, predstavljena je 22. oktobra monografija „Tradicija humanosti”, čiji su autori dr Filip Krčmar, istoričar i naučnik, Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina i Vesna Karavida, istoričarka umetnosti.
Proslavu 140. godina rada su upotpunile izložbe – na Trgu slobode i u foajeu Pozorišta, gde je i održana svečanost.
– Obeležavanje godine velikog jubileja bilo je planirano mnogobrojnim aktivnostima i manifestacijama u toku čitave godine. Međutim, upravo u godini slavlja organizacija Crvenog krsta se našla pred velikim izazovom i stavljena je na novi, veliki ispit koji smo položili sa najvišim ocenama. To pre svega zahvaljujući predanom, neumornom radu mladih, edukovanih volontera koji su dali izuzetan doprinos u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u toku epidemije – podsetila je, između ostalog, Aleksandra Tanasijević.
Sekretarka je ukazala da je Crveni krst Zrenjanin, delujući u vreme vanrednog stanja među prvima, dao primer i drugim organizacijama i njihovim volonterima.
– Danas sa ponosom gledamo unazad, praveći retrospektivu duge i bogate tradicije koju je Crveni krst Zrenjanin izgradio, podnosimo izveštaj o onome šta smo uradili danas, ali isto tako dajemo naše viđenje budućnosti, ubeđeni da će se i u njoj naći mesta za one kojima su humanost i ljubav prema bližnjem na prvom mestu.
Tokom 140 godina, Crveni krst (CK) je delovao u 10 država a grad je promenio 50 gradonačelnika ili predsednika opštine.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju