OBELEŽENI „DANI UROŠA PREDIĆA” U ORLOVATU

Očuvanje narodne tradicije

Paorskom torbom, štrudlijadom, takmičenjima u kuvanju riblje čorbe, pikadu, bacanju pločica, šahu, kartaškoj igri ,,fuks” koja je samo njima svojstvena, obeležili su Orlovaćani u nedelju, 23. juna, „Dane Uroša Predića”. Seoski turizam je veoma značajna grana, a ovakve manifestacije su posebna prilika da se promovišu zaboravljene vrednosti, pokrene ruralna sredina i ožive lepa sećanja na znamenite ljude. Orlovat ne zaboravlja svog velikana,Uroša Predića, slikara akademskog realizma, čija dela i danas krase ikonostase mnogih crkava i manastira, ali i galerije, muzeje…
Karavan ,,Banatske bajke”, uz podršku Kulturnog centra, Turističke organizacije i Grada Zrenjanina, posetio je Orlovat, a manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Prisutnima su se obratili i Jaroslav Stevanov, saradnik za turizam i Maja Pandurov, koordinatorka projekta „Banatska bajka”.
– Savet Mesne zajednice u saradnji sa Gradom se potrudio da „Dane Uroša Predića” obeleži kako tradicija godinama unazad nalaže. Cilj propratnih manifestacija su druženje, sklapanje novih prijateljstava, a pre svega promocija Orlovata i negovanje tradicionalnih vrednosti seoskog turizma – naglasio je Santovac.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju