Odbrojavanje – do zdrave vode

Piše: Milena Bečejac

Zrenjanin se priprema da bude domaćin učesnicama evropskog košarkaškog prvenstva. Trg je prethodnih dana bio, uglavnom, u znaku ovog velikog događaja. Bilo je to veliko odbrojavanje do sportske fešte visokog ranga – još deset dana, pa još koji dan manje… Lepo osmišljeno. I drago mi je što je Zrenjanin ostao grad sporta.
Ali, u gradu je trajalo (i traje) još jedno odbrojavanje: do roka kada je gradonačelnik obećao da će iz gradskog vodovoda poteći zdrava pijaća voda. Taj rok je – kraj meseca. Prethodno, bilo je još više optimizma – trebalo je da iz česama poteče zdrava voda sredinom meseca, ali je došlo do problema u vezi sa nabavkom delova za prečistače, pa je kao dan opštenarodne radosti trebalo da se desi do kraja juna.
No, to se neće desiti, jer je investitor koji gradi postrojenje za prečišćavanje vode izjavio da će se prečišćena voda isporučiti između 15. i 20. jula (!!!). Glavni razlog za ovo je, kako navode, što kasni isporuka neophodnih delova. To je, valjda, za one membrane koje su se zapušile, kako i ne bi, kad je naša voda takva i takva, a oni to, kao, nisu znali. Tako kažu u „Sinerteku”, a delovi treba da stignu iz Evropske unije gde, inače, nema kašnjenja, sve po ugovoru, nema šta nema, ma med i mleko – osim kada je u pitanju Zrenjanin.
E, dok se sve to ne reši (u pomoć stiže i premijerka), počelo je još jedno odbrojavanje – do dana kada su „pufovci” obećali da će, ne bude li vode, razapeti na trgu stotinu šatora za zdravu pijaću vodu. Tu mi malo nije jasno – šator za vodu, ali verovatno će u šatore staviti flaširanu vodu koju pijemo li pijemo, godinama, decenijama…
I dođe mi žao, kada me neko pita odakle sam, odmah sledi saučestvovanje u bolu – da, znamo, vi nemate vodu za piće, jadni ljudi… Znaju ljudi koliko bol košta – bilo da pijete flaširanu vodu, ili onu koju vam, prečišćenu donose u velikim balonima.
Inače, vode kao vode – ima. Ima je ovih dana kada je grad (jel beše neko pomenuo akva park), zbog obilnih padavina, Zrenjanin u vodi.