OBRAZOVANjEM DO LAKŠEG ZAPOŠLjAVANjA

U Multimedijalnoj sali Gradske uprave Zrenjanin danas je održana završna konferencija projekta “Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja faza 2 – Srednjobanatski okrug”, koji je Grad Zrenjanin realizovao u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „ Banat” i opštinama Žitište i Nova Crnja. Projekat je finansijski sa 3.094.000 dinara podržalo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou.
Završnoj konferenciji su prisustvovali i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina i Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu i sport Republike Srbije, Irena Živković i Branislav Milosav, REC “Banat”, Jelena Travar Maljević,Nevenka Milankov i Zdravko Stojanov, koordinatori projekta iz Žitišta i Nove Crnje i Zrenjanina.
Projekat je u skladu sa strateškim opredeljenjem za stvaranje uslova za brži ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih usklađivanjem njihovih znanja i veština sa potrebama tržišta rada. Uspostavljeni mehanizam je omogućio da oni unaprede svoje kompetencije, steknu potrebno radno iskustvo i obezbede sebi stalno zaposlenje, podstičući ih da ostanu u lokalnoj zajednici. To je ostvareno teorijskim obukama i radnom praksom. U projekat je bilo uključeno 78 mladih. Po završetku teorijskih obuka iz oblasti prehrambene industrije, zanatstva i poljoprivrede, njih 35 upućeno na tromesečnu radnu praksu koja je bila finansirana sredstvima od projekta. Da je ceo koncept bio dobro isplaniran i uspešno sproveden, svedoči podatak da će najmanje njih 16, od čega troje u opštini Nova Crnja, nastaviti da rade, što je svakako najznačajniji rezultat projekta – rečeno je na završnoj konferenciji.
Realizacija projekta trajala je 8 meseci, a njegova ukupna vrednost je 4.029.00 dinara.
M.B.