ODRŽAN TRADICIONALNI DAN POLJA: Nedostatak vlage će uticati na prinose

– Približavamo se kraju ove proizvodne godine kada je reč o pšenici i ostalim strnim žitima. Ova najznačajnija kultura mala je dosta povoljne uslove za početni razvoj (faza nicanja i bokorenja) sve do aprila, kada je postao vidljiv nedostatak padavina tokom prvih meseci ove godine. Januar, februar i mart protekli su sa nedostatkom vode, a april je uspeo da delimično popravi situaciju. Padavine su doprinele tome da može da isklasa. Nažalost, ponovo se desio manjak padavina, koji će svakako uticati na prinose – rekla je Zorica Rajačić, rukovoditeljka Poljoprivredne stručne službe, obilazeći zajeno sa proizvođačima ogledno polje kod Zlatice na kojem je PSS danas održala svoj tradicionalni Dan polja strnih žita i zaštite bilja, koji tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba.

Prema njenim rečima stanje nije isto u celom regionu i klimatske promene su te koje prave razliku godinama unazad. Kada je reč o srednjem Banatu, dodala je Rajačić, postoje područja gde je kiša redovno padala i pšenica tamo odlično izgleda, a proizvođači mogu da se nadaju vrhunskom prinosu. Sa druge strane na velikom  delu njiva padavine su izostale.

– Pšenica tu gubi lisnu masu, sekundarni izdanci se suše i ona polako „podgoreva“. Na tim primercima se uočava ozbiljn nedostatak padavina čemu je dodatno doprineo uticaj visokih temperatura koje smo imali u protekle dve nedelje. Hlebnom zvnu ne pogoduju temperature iznad 30 stepeni, naročito u ovoj fazi nalivanja zrna. Veoma slična situacije je sa ječmom koji je na velikom delu parcela polegao. Uzrok tome je nevreme praćeno gradom koje je nedavno pogodilo naš grad i okrug. Žetva ove biljke počeće za 7 do 10 dana – kazala je naša sagovornica.

Pšenica je na teritoriji srednjeg Banata zauzela približno 54 hiljade hektara, a ječam oko 4 hiljade hektara. Stručnjaci još uvek ne mogu da daju procenu kakav će rod biti, a razlike će biti vidljive od njive do njive.

O stanju biljaka i bolestima koje su primetne govorila je Snežana Parađenović, koordinatorka prognozno – izveštajne službe PSS. Ona je naglasila da se tretmani moraju koristiti, jer je situacija takva da su usevi koji su adekvatno štićeni i negovani imali vremena da nalivaju zrna i sasvim je sigurni da će dati i veće prinose.

– Od početka oktobra usevi su bili u dobroj kondiciji, što znači da su pšenica i ječam imali adekavtne uslove za rast i razvoj. U tom periodu imali smo temperature koje su uticale na pojavu insekata. Tokom aprila padavina je bilo znatno manje, a meteorološki uslovi odgovarali su bolestima. Najviše se javljala siva pegavost, pepelnica i žuto-mrku pegavost na pšenici. Što se tiče ječma uočena je mrežasta pegavost – rekla je Snežana Parađenović.

Na Danu polja predstavljene su 52 sorte pšenice, 3 sorte tritikale, i 14 sorti ječma i jedna raži. Kada je reč o semenskim kućama, podjednako su zastupljene i domaće i strane.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)