SA ČLANOVIMA BENDA „LEDENE OČI” RAZGOVARALI SMO O NOVOM SPOTU, KARIJERI, PLANOVIMA…

Rade punom parom i uživaju

Mladi zrenjaninski sastav koji čine Vladimir Volkov, pevač, Gabriel Madaras, basista, Nenad Grban, gitarista i Aleksandar Trajlov, bubnjar nedavno je „izbacio” spot za pesmu „Ljubav i strah”. To je bio povod da nam članovi grupe „Ledene oči” otkriju planove i podsete se kako su počeli.
Zrenjaninac Gabriel Madaras je idejni tvorac scenarija. On kaže da konopac, kojim su izvođači vezani, simbolizuje ljubav i neraskidivu povezanost dvoje ljudi. Na ideju da tako kreira video došao je slučajno dok je slušao pesme na „Jutjubu”.
– Scenario sam poslao ekipi iz „Divižn studija” (Division studio) i oni su nam odmah dali „zeleno svetlo”. Predložili su da spot snimimo u studiju „Loft” u Beogradu. Nismo se razočarali kada smo taj prostor videli i doživeli. Scenografija je bila pripremljena onako kako smo zamislili – rekao je Madaras.

MUŽLJA – ČUVAR ROKENROL ZVUKA
Naš sagovornik kaže da je u pripremi još jedna ekranizacija koju će „Ledene oči”, najverovatnije završiti za nekoliko nedelja. Produkciju i snimanje radili su sami. Napominje da paralelno snimaju pesme u studiju.
– Radimo punom parom i uživamo u stvaranju. Poručujem svima koji nas prate da pogledaju spot za pesmu „Ljubav i strah”. Nadamo se da će im se svideti – kazao je Madaras.

On se prisetio i kako je sve počelo. Bend „Ledene oči” nastao je sa idejom da publikuje autorske pesme. Takođe su svirali hitove i obrade, i izvodili su ih na moto susretima i festivalima.
– „Skidanje” tuđih numera je zabavno, ali smo želeli da se upustimo i u stvaralačke vode. Od tada smo izdali album „Bitka za snove” i singlove. Odlučićemo da li da ih grupišemo u album. Fokusiramo se na pop-rok muziku, to nam je u krvi, to znamo najbolje da radimo. Unutar tog žanra imali smo dosta različitih stilova. Svaka pesma je drugačija i nikada ne znamo kako će na kraju ispasti. Uvek tražimo nove pravce kojima se naše pesme mogu kretati. Ponekad nas muzika sama ponese nekim nepoznatim smerovima. Tome se najviše radujemo jer nas rezultat iznenadi – istakao je Madaras.
Mužlja, iako malo mesto, može da se pohvali epitetom „čuvara tvrđeg zvuka”. Tu je i rok klub „Cepelin” (Zeppelin rock club) Ištvana Siverija Pište koji okuplja bajkere, rokere i sve koji vole takvu vrstu muzike. Madaras ističe da je upravo na mužljanskom moto-skupu „Roud flajers” (Road flyers) imao prvi nastup.
– Iskren da budem ne mogu ni da se setim koje tačno godine, davno je to bilo (smeh). Posebno mi je drago što je iz Mužlje sve počelo. Moji najraniji susreti sa muzikom vezani su za bend „Vatrena kiša”. Svirali smo kao predgrupa „Osvajačima” i „Kerberu”. Te prve uspehe pamtim i rado ih se sećam.

Isto je bilo kasnije i sa „Ledenim očima”. Naše prve svirke su bile po Mužlji i Zrenjaninu. Više puta smo nastupali na moto-skupovima, a mnogo puta i u „Cepelinu”. Prošle godine smo svirali i na buču (slava sela). Taj koncert je bio energičan i nezaboravan. Trenutno, zbog rada na novim pesmama nemam mnogo vremena, ali jedva čekam da ponovo zasviramo u svom delu grada – kazao je Gabriel Madaras.

DUGOGODIŠNJE PRIJATELJSTVO
Razgovoru se priključio i Kikinđanin Vladimir Volkov, frontmen. Pohvalio je ozbiljnu saradnju sa Zrenjanincima koja je krunisana dugogodišnjim prijateljstvom.
– Biti pevač je poseban dar od Boga. Baviti se muzikom i kao autor je vrlo lepo. Takođe je prijatan osećaj stajati na bini, deliti emocije sa publikom, svirati sa prijateljima. U ovoj profesiji ima i uspona i padova. Najvažnije je da čovek ne izgubi volju. Zbog pandemije jedno vreme nismo imali koncerte. Sada mi se pomalo vratila trema i nesigurnost koju sam davno zakopao.
Mislim da nisam jedini koji se tako oseća. Moja kćerka Anica pokazuje da ima talenat za pevanje. Biti pevač i roditelj u isto vreme je teško, nije dobro ako se zapusti bilo koja strana. Trudim se da ne žalim ni za čim, radim onako kako mislim da je ispravno – rekao je Vladimir Volkov.

Pevačica Emilija Ema Gut iz Banatskog Despotovca otkrila nam kako je bilo na snimanju spota. Kaže da je imala tremu i da danima nije spavala od uzbuđenja.
– Želela sam da sve ispadne najbolje što može. Malo sam bila i nervozna. Mesto gde smo snimali nije mi bilo poznato, kao ni ljudi. Verovala sam da će sve biti kako treba i da ćemo uspeti da uradimo onako kako smo isplanirali. Na kraju smo uspeli. Prezadovoljna sam spotom i ljudima iz „Divižn studija”. Svi su bili sjajni, savršena ekipa – rekla je naša sagovornica.
Objasnila nam je i o čemu se radi u pesmi i na šta se odnosi deo teksta „Ljubav se mora pustiti”.
– Svako u životu barem jednom prođe takvu ljubav. To je ono kada se voli, ali je ljubav puna bola i tuge koja guši. Ništa ne treba u životu siliti, ni ljubav, ni posao. Sve mora da se desi spontano. Ako nismo zadovoljno, vreme je da se promeni i krenemo novim putem – kazala je Emilija Gut.

Miroslava Malbaški
FOTO: Jovan Drndak Njegović, Robert Sabo i privatna arhiva benda

  • BROJNI HITOVI
    Podsetimo, početkom 2013. Vladimir Volkov započeo je saradnju sa zrenjaninskim bendom „Vatrena kiša”. Ubrzo im se pridružio i basista Gabriel Madaras. Nakon izvesnog vremena, druženja i koncerata, započeli su solo projekat zajedno sa kompozitorom/tekstopiscem Đulom Madarasom. To je Grabrielov otac, te ne čudi odakle mlađem Madarasu talenat za muziku.
    U proleće 2014. snimili su demo snimke za pesme „Kraljica”, „Zauvek ćeš mene ljubiti”, „Godine prolaze”, „Baj baj bejbi”, „Vatra”, „Divno je”. Na miksu je učestvovao „Denever” studio iz Mađarske. Projekat na kojem su radili nazvan je „Ledene oči” (po njihovoj pesmi „Zauvek ćeš mene ljubiti” u kojoj se pominje ova sintagma). Kasnije su snimili prvi spot za pesmu „Kraljica”. Novembra 2014. sastavu se pridružuju novi članovi, gitaristkinja Sanela Đember i bubnjar Norbi Halai. Godinu dana kasnije zbog privatnih razloga, Sanela je napustila grupu. Zamenjuje je gitarista Đorđe Pilipović iz Karađorđeva. Mogu da se pohvale da su nastupili sa „Generacijom 5”, Goranom Šepom Galetom iz grupe „Kerber” i Dejanom Najdanovićem Najdom iz „Smaka”. Svirali su na proslavi 125 godina Mužlje. Na Jutjub kanalu „Ledenih očiju” nalazi se svih jedanaest pesama sa debi albuma „Bitka za snove”.