ODRŽANI 38. ŽETELAČKI DANI U MUŽLJI – OČUVANJE TRADICIJE I KULTURE

Život u polju nije uvek lak

Ovu manifestaciju održavamo pre svega zbog mladih generacija. Da njima ostavimo u sećanje kako se nekada, dok nije bilo kombajna, ručno kosilo žito i kako je tekao život seljaka u polju, kao i lepe običaje u vezi sa ovom svetkovinom. Nije bilo lako ovde u Banatu, radilo se uvek – rekao je Jožef Greguš, jedan od organizatora 38. Žetelačkih dana u Mužlji.
On je objasnio da događaj oslikava jedan dan na njivi koji započinje tradicionalnim doručkom, zatim takmičenjem u košenju i slaganju žita. Pobednika nema, pobednik je svako ko je došao tog jutra i učestvovao. Manifestacija je održana u subotu, 3. jula na žitnim poljima, a organizator je „Klaster fokus” iz Mužlje.
Ove godine prijavilo se 18 ekipa sačinjenih od učesnika iz cele Vojvodine. Gosti iz Rumunije koji su prošle godine izostali, odazvali su se pozivu i uveličali dešavanje, dok su učesnici iz Mađarske došli sa poklonom – starim i vrednim knjigama koje su poklonjene biblioteci Osnovne škole „Servo Mihalj”.
Mužljanci pamte i vremena kada je žetelaca bilo mnogo više, ali su zadovoljni kako je sve proteklo s obzirom na prošlogodišnju i trenutnu situaciju sa korona virusom. Greguš Jožef je objasnio i šta strogi i stručni žiri ocenjuje.
– Pre svega se boduje kako je postavljen doručak, šta je ko pripremio. Pre nije bio bogat kao danas. Drugo, gleda se kako je žito košeno, složeno u plastove, brzina radova – kazao je naš sagovornik.
Lj
MUŽLjANCI SU DOBRI DOMAĆINI
Prema rečima Ervina Palatinuša, predsednika Saveta Mesne zajednice Mužlja, meštani ovog naselja prvi su organizovali jednu ovakvu manifestaciju u Banatu, ali i Vojvodini na šta su veoma ponosni. On je istakao da su Mužljanci vredni, gostoprimljivi i dobri domaćini, što ova svečanost i pokazuje.
Žetelačke dane otvorili su Balint Juhas, predstavnik fondacije „Prosperitati”, Atila Juhas, državni sekretar u Ministrstvu poljoprivrede i Elvira Kovač, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije. Prisustvovali su i predstavnici Grada i Saveta Mesne zajednice. Događaj je okarakterisan kao značajan za celu Vojvodinu i istaknuto je njegovo trajanje. Gosti i domaćini su poželeli da se sa ovom tradicijom nastavi i u budućnosti.
Dan je započeo doručkom, a na jelovniku žetelaca našli su se domaći proizvodi: sir, šunka, slanina, kobasice, barena jaja, krompir, luk. Sve što je potrebno da bi se izdržao celodnevni rad u polju. Nije izostala ni rakija, dok su pojedini u čuturicama imali dobro ohlađeno crveno vino i vodu. Gde je rad tu je i muzika, te se iz grla veselih žetelaca i žetelkinja orila radosna pesma; i na srpskom i na mađarskom jeziku uz pratnju tamburaša.

UČESNICI ZADOVOLjNI
Nadu Radlović, članicu Asocijacije za razvoj „Bagljaš” zatekli smo u postavljanju slatko-slanih đakonija. Predstavnice Asocijacije su tu da „osvetlaju obraz” Banaćanima i pokažu da su podjednako spretne.
– Učestvujemo dugi niz godina i drago nam je da negujemo lepe, komšijske odnose sa Mužljancima. Žito je ove godine bolje nego prošle i lakše se kosi. Mi smo poneli šunke, slanine, paradajza, gibanicu sa sirom i domaći pekmez, svi gosti zastanu da se posluže – kazala je Nada Radlović.
Svoje utiske preneo je Janoš Nađ, predstavnik Mađarskog kulturnog centra iz Debeljače koji godinama sa prijateljima učestvuje.
– Ovo je jedno lepo druženje za sve nas i podsećanje na tradiciju koju polako zaboravljamo. Volimo prirodu, imamo zdravu, domaću hranu, radimo i uživamo. Zrenjanincima smo doneli fontoš kolač koji se jedino pravi u našem selu i nigde drugo u Vojvodini. On je jedinstven i pre se delio na svadbama otuda i njegov naziv fontoš, jer ko ga je dobijao bio je važan – objasnio je Janoš Nađ.
Veliku pažnju privukla je jedina ekipa sačinjena od žena. Udruženje „Crepajki” nije zaostajalo za muškarcima.
– Svako selo treba da ima ovakvu manifestaciju i da se ponosi. Žetelački poslovi mi nisu strani i teški jer sam od malih nogu na njivi i odrasla sam u poljoprivrednoj porodici. Radila sam kao mlađe dete sa ocem, naučila da vozim traktor, žanjem, dok je starija sestra bila sa majkom u kuhinji. Takva je bila raspodela poslova – ispričala je Marija Živkov.
Gosti iz Mađarske (Sarvaš) 13. put su na Žetelačkim danima. Ferenc Zavoda, predsednik agrarne komore Bekeš i savetnik gradonačelnika Sarvaša pohvalio je Mužljance koji uprkos mnogobrojnim izazovima ne odustaju od ovakvog događaja.
Kao što je rečeno, pobednika nema. Važno je učestvovati i sačuvati stare običaje, družiti se i negovati prijateljstva, kao i različitosti po kojima je ova naša ravnica i te kakao poznata.

  • NAJMLAĐI RIBOLOVCI
    U sklopu Žetelačkih dana, na Sunčanom jezeru, održano je takmičenje u sportskom ribolovu za mališane koji su dobili vredne nagrade. Prvo mesto zauzela je Emilija Čordaš, drugo Teodor Stojko, treće je pripalo Otu Čordašu, dok je četvrta bila Katarina Čordaš.

 

  • TAKMIČENJE U KUVANJU RIBLJE ČORBE
    Pored niza manifestacija koje su obeležile mužljanske Žetelačke dana, nije izostalo ni tradicionalno kuvanje riblje čorbe. U majstorstvu se istakao i odneo pobedu Peter Sabo iz Zrenjanina, vicešampion je Mihalj Siveri iz Mužlje, a trećeplasirani Goran Reljić iz Žitišta. Posebne nagrade – medalje dobila je ekipa gostiju iz Ruminije (mesto Otelek blizu Temišvara) i Smiljka Malešević iz Zrenjanina.

Miroslava Malbaški
FOTO: ZORAN MEĐO