Ökumenikus találkozó Nagybecskereken

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”

Nagybecskereken hagyományosan a római katolikus, a református és a szlovák evangélikus közösség vesz részt az ökumenikus imahét programjában a Krisztus-hívők egységéért. A korábbi évek gyakorlata szerint január 18-a és 25-e között mindhárom közösségben egy-egy imaalkalmat tartottak, amely a templomban kezdődött, a közösségi teremben agapéval zárult és népszerű volt az emberek körében.
Tavaly a három közösség lelkipásztorai úgy döntöttek, hogy a jövőben egy imaalkalmat szerveznek az ökumenikus imahét keretében. A hangsúlyt a közös áhítatra és az azt követő találkozásra helyezik.
Tavaly a házigazda a szlovák evangélikus közösség volt. Idén a találkozót a nagybecskereki székesegyházban tartották január 17-én. A magyar anyanyelvű reformátusok, valamint a magyar és horvát ajkú katolikusok és a szlovák evangélikusok kivetítőn követhették a programot szerb nyelven, a Niceai Hitvallást és a Miatyánkot mindenki az anyanyelvén imádkozta.
Dr. Német László SVD püspök, mons. Gyuris László székesegyházi plébános,Masa Tamás nagybecskereki lelkipásztor, Szilágyi Zoltán református és Lovas Vladimir evangélikus lelkészek mintegy százhúsz résztvevővel együtt imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért. A zenei szolgálatot a nagybecskereki leánykollégium növendékei látták el Elias Ohoiledwarin SVD atyával.
Az ökumenikus imahét programját idén Indonéziában állították össze. Tekintettel arra, hogy a Nagybecskereken szolgáló Elias Ohoiledwarin verbita atya Indonéziából származik, az imatalálkozó résztvevői az összejövetel folytatásában a püspöki lakban az ő előadását hallhatták szülőhazájáról. Elias atya vetítéssel egybekötött előadásában bemutatta Indonéziát, beszélt a nemzeti, vallási és nyelvi különbségek ellenére is békésen együtt élő és egységre törekvő emberekről, rövid betekintést nyújtott az indonézek életébe. Előadását, amelynek folytatását egy következő alkalommal szívesen hallgatnák a jelenlévők, Masa Tamás atya tolmácsolta szerb nyelven.
Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda