OMAŽ 8. MARTU: „Da li pratimo put Klare Cetkin?”

Dame širom sveta danas proslavljaju 8. mart, Međunarodni dan žena koji se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Uticajni borac za prava žena, kao i organizator proslave prvog 8. marta bila je Klara Cetkin. Interesovala ju je ženska politika, uključujući i borbu za ravnopravnost i pravo glasa za žene, a razvila je i socijaldemokratski ženski pokret u Nemačkoji i bila vođa novoformirane „Ženske kancelarije“.

Povodom 8. marta, Sekcija žena Zrenjanina SOS Sindikata sinoć je u Baroknoj sali održala tribinu pod nazivom „Da li pratimo put Klare Cetkin?”. O aktuelnostima i tekovinama ovog praznika govorila je Jadranka Svirčev, predsednica Sekcije žena za Grad Zrenjanin, Ivana Kukolj Solarov, članica Sekcije žena, Tanja Dulović, rezervni oficir i Dragica Stojanović pesnikinja.

WEB NJEGOVIC 29_

– Osmi mart za mene znači podsećanje na sve one hrabre i mudre žene koje su uspele da se izbore za prava koja danas imamo, a to su pravo na izbor i pravo da budemo birane, pravo na imovinu, obrazovanje, na izbor šta ćemo raditi u životu, da li ćemo, i kada rađati, a pre svega pravo žena da ne trpimo nasilje. Iz tog razloga ova tribina je izuzetno značajna. Podsetila bih i na to da 8. mart ženama ne predstavlja samo karanfil, novu frizuru i večeru u restoranu, nego slobodu, sopstvenu volju, pravo da radimo ono što volimo i za šta smo kvalifikovane i time nezavisno zarađujemo za svoj život. Takođe, ovaj dan je podsetnik da žene ne treba da robuju nikakvim stereotipima, ne postoji podela na muška i ženska zanimanja, a na ženi je da bira – to nam je osmi mart omogućio – istakla je Ivana Kukolj Solarov, članica sekcije žena.

Da problemi žena nisu samo njihovi, lični, već problemi celokupnog društva uz poslovicu da „Kuća stoji na ženi” svoje stavove iznela je Tanja Dulović rezervni oficir vojske Srbije.

– Često kažem da su žene zaposlene u sistemu bezbednosti svaki dan na liniji vatre – i na poslu i kod kuće. Zadaci koje žena ima u vojsci su teški i odgovorni, a osmi mart treba da nas podseti da svaki dan treba da radimo zajedno, uz svesrdnu podršku muškaraca – poručila je Dulovićeva.

Pesnikinja Dragica Stojanović govorila je o svojoj ženskoj lirici i podsetila sugrađanke na svoj uzor i jednu od najobrazovanijih žena Isidoru Sekulić.

– Jake žene su veliki borci, često puta moraju kroz život same,bez muškaraca, a knjiga i poezija mogu da im budu verni saputnik – iskrena je Stojanovićeva.

Moderator tribine bila je Jadranka Svirčev predsednica Sekcije žena za Grad Zrenjanin.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

WEB NJEGOVIC 34_