OPŠTA BOLNICA: Kapaciteti za sada dovoljni, ali raste broj obolelih od kovida

Epidemijska situacija se pogoršava i sve se više obolelih od kovida hospitalizuje, saopštava Opšta bolnica. Kako navode, u ovoj ustanovi su trenutno smeštena 64 bolesnika na dva odseka Infektivnog odeljenja – Infektivno 1 i Infektivno 2. Od toga je 60 pozitivnih, a četvoro ljudi je u izolaciji zbog sumnje na korona virus.

– Kapaciteti Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ za sada su dovoljni da zadovolje potrebe za novopristigle pacijente. Broj postelja namenjenih za bolesnike obolele od kovid infekcije je 150. Smeštaju se pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Trenutno je 10 bolesnika na respiratoru – navode iz Opšte bolnice.

Takođe obaveštavaju da je u poslednja 24 sata u ambulanti Infektivnog odeljenja pregledan 91 pacijent, a da je od toga na prvi pregled došlo 56 građana, a na kontrolni 35.

U Opštoj bolnici podsećaju da od početka februara ponovo radi Odeljenje specijalističko-konsultativnih pregleda, za prve i kontrolne preglede.

– I pored ovako teške epidemiološke situacije, u prethodnih mesec dana ovo odeljenje je imalo 4.700 pregleda, što je oko 60 odsto kapaciteta redovnog rada pre početka pandemije. Svi prioritetni uputi i sva hitna stanja se pregledaju odmah – kažu iz Opšte bolnice.

Dodaju da je broj zaraženih medicinskih radnika jednocifren, čemu je doprinela pravovremena i adekvatna vakcinacija, kao i to što je jedan broj radnika preležao bolest, stekavši imunitet.

Direktor Opšte bolnice dr Igor Kitaresku je apelovao na građane da se pridržavaju svih mera i da se prijave za vakcinaciju.

M.M.