PREMIJERA SPOTA „DECA SU UKRAS SVETA“: Učestvuju i najmlađi folklorci KUD „Pionir“

Svet je sinoć čuo pesmu „Deca su uskras sveta“ Ljubivoja Ršumovića, koju je komponovao Zoran Rambosek, u premijernom izvođenju brojnih dečjih ansambala iz dijaspore širom sveta, među kojima su bili i najmlađi folklorci iz Srbije i KUD „Pionir“ iz Zrenjanina.

Snimak pesme nalazi se na Jutjub kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=CpQmtW4kbAQ

Ovo je nastavak projekta koji je pokrenula organizacija „Folkloraši širom sveta“ iz Beograda i nakon velikog odjeka spota „Ovo je Srbija“, u čijem su snimanju takođe učestvovali članovi zrenjaninskog KUD-a „Pionir“, o čemu je „Zrenjanin“ pisao letos.

Moto ovog projekta je „Neka se čuje glas sloge, kulture i tradicije što šire“.

Deca su virtuelno ukrastila staze, ukrasila svet svojim glasovima i nasmejanim licima i preplavila energijom iz svih delova sveta. Jer, „sve dečje staze vode/od igre, do slobode…“

I ovog puta, kao i kada je sniman spot „Ovo je Srbija”, organizatori su bili Srpsko kulturno umetničkog društva Oplenac iz Toronta i KUD-a Batajnica iz Batajnice.

Pesmu „Deca su ukras sveta, kojoj je slavu doneo Minja Subota, svetom su ovog puta pronela virtuelno, u muzičkom aranžmanu Miloša Mutapčića, 563 učesnika iz 94 udruženja u 24 zemlje,

– Velika nam je čast što smo i ovog puta dobili poziv za učešće, što smo deo ove velike organizacije i predstavljali svoj grad u ovom projektu – kaže za „Zrenjanin“ Zoran Tošić, umetnički rukovodilac KUD-a „Pionir“. – Epidemiološka situacija i mere koje su na snazi ne dozvoljavaju nam, na žalost, da normalno funkcionišemo i radimo. Nadamo se da će se sve brzo stabilizovati i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali novembra predhodne godine.

Ova, 2021. godina je u bogatoj hronici trajanja KUD-a „Pionir“ jedna od posebnih za sve njene sadašnje i nekadašnje članove.

– Ove godine proslavljamo 45. godišnjicu od osnivanja, uspešnog postojanja i kontinuiranog rada – podseća predsednik KUD-a „Pionir” Radovan Moldovan Rača. – Stoga je i učešće u ovom projektu za nas od velikog značaja. Tokom godine planiramo I druge aktivnosti povodom jubileja, a od epidemiološke situacije zavisi na koji način i kada ćemo ih realizovati.

U godini jubileja članovi KUD „Pionir“ obogatiće grad sa 45 sadnica. Pridružiće im se, kao podrška, i članovi Ekološkog pokreta „Panonska zora“ i poslenici časopisa „Panonska zora“.

Branka Jajić