Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Ofițer, Categoria B – „Muzică“

Orchestra „Lyra“ din Torac, promotor al identității naţionale

În semn de apreciere pentru eforturile importante depuse de-a lungul timpului în vederea conservării limbii, obiceiurilor și identității românilor din Republica Serbia, președintele României, Klaus-Werner Iohannis, a conferit Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Ofițer, Categoria B – „Muzică“, Orchestrei „Lyra“ din Torac, „, Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Ofiţer, categoria F – „Promovarea culturii“, Casei de Presă şi Editură „Libertatea“ din Panciova, Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului“ Organizaţiei sociale „Marele Festival de Folclor al Românilor din Voivodina“ din Uzdin şi manifestării „Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina“ din Alibunar.
Ceremonia festivă de înmânare a decorațiilor a avut loc pe 8 februarie la Consulatul General al României de la Vârșeț. Distincția a fost înmânată de Excelența Sa Gheorghe Dinu, Consul General al României la Vârșeț domnului George Ocolișan, decanul de vârstă al orchestrei, care a preluat acest premiu în numele membrilor Orchestrei „Lyra“.
Orchestra este fondatată în urmă cu 90 de ani, câțiva tineri interesați de muzică, meșteșugari, agricultori, susținuți de intelectualii de atunci ai satului înfințează orchestra de coarde. Paricipă la început la diferite evenimente și petreceri ca apoi orchestra „Lyra“ dirijată de Vichentie Petrovici Bocăluţ devine un simbol al Toracului. Orchestra participă la nunţi, botezuri, petreceri, sărbători, concerte, festivaluri şi alte evenimente culturale.
Orchestra „Lyra“ continua activitatea în cadrul Socități Culturale „Flacăra“ iar apoi în cadrul A.C.R. „ Vichentie Perovici Bocăluţ“ din Torac. Orchestra continuă să activeze indiferent de toate timpurilor dar şi după ce Vichentie Perovici Bocăluţ a plecat în eterninate. În fruntea orchestrei au mai fost Todor Petrovici, Marinela Jurca, Emil Petrovici, Victor Giurgiu, Todor Doru Ursu şi în present Filip Baloş.

M. V.