ORLOVAT U „BANATSKOJ BAJCI“: Selo ratara, vinogradara, militara i čuvenog slikara

Istorija, sadašnjost, budućnost i svakodnevica života Orlovata predstavljeni su u subotu uveče u Gradskoj bašti u još jedanom, veoma uspelom izdanju „Banatske bajke“ koju organizuju Turistička organizacija Zrenjanina, Kulturni centar i IP Medija.

Posetioci su mogli da čuju prigodne stihove i „divan“ o podvizima srpskih militara predvođenih kapetanom Đorđem Radivojevićem i vojvodom Stevanom Knićaninom, kao i anegdote iz svakodnevnog života Banaćana. O tome je pripovedao duhoviti Sredoje Nedeljkov. Čuli su se i delovi iz autobiografije velikog slikara Urođa Predića koje su pročitali đaci istoimene Osnovne škole, koja nastavlja tradicije narodne škole osnovane 1772. godine.

Svoje ruktovnorine i specijalitete predstavile su tomaševačke žene, a predstavili su se i vinari i vinogradari predvođeni Boškom Kojičićem. Zanimljivom izložbom akvarela, pastela, grafika i ikona, rađenih tehnikom emulzije od jaja predstavila se Radmila Milin.

Događaju su prisustvovali Orlovaćan koji žive van mesta u kom su rođeni: između ostalih i profesor Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu dr Stevan Prohaska, kao i poznati zrenjaninski privrednik, inženjer Branislav Prohaska.

M. S-n.

20161014 orlovat Tamis most pruga (3)

20161217 orlovat crkva park spomenici51

Orlovat spomen soba urosa predica na trgu velikog umetnika

Orlovat Sredoje Nedeljkov pripoveda o podvigu boraca kapetana Radivojevica