OSAMNAEST GODINA „BANATSKE VREDNE RUKE” NEGUJU TRADICIJU I STVARALAŠTVO

Onda torte, razne sorte i rezanci s makom…

Rukotvorine domaće radinosti, predmeti starih zanata, tradicionalni banatski specijaliteti predstavljeni su 18. put zaredom, u subotu, 17. juna, na manifestaciji „Banatske vredne ruke” uz zvuke starogradske muzike, na Trgu slobode. Učestvovalo je 39 aktiva žena i udruženja iz Srednjobanatskog okruga s ciljem očuvanja tradicije i stvaralaštva.
Učesnici su se takmičili u pet disciplina: tradicionalna jela, tradicionalno jelo-ukiselo testo odnosno kvasno testo, ručni radovi sa temom „Tradicija kao inspiracija”, ručni radovi-pojedinačno i ukupan nastup.

GLAVNE I SPECIJALNE NAGRADE
Najbolje tradicionalno jelo pripremilo je Udruženje žena „Bela Crkva” koje je dobilo glavnu nagradu, a specijalne nagrade u toj kategoriji dobili su aktivi žena iz Melenaca, Banatskog Despotovca, Orlovata, Belog Blata i Kleka. Glavna nagrada u drugoj disciplini pripala je Udruženju žena „Gradnulica”, dok su specijalne nagrade dobila udruženja „Dolja-Crni šor”, „Petefi” iz Mužlje, „Tamiški cvet” iz Tomaševca i „Centar 023” iz Zrenjanina. Aktiv žena „Ruža” iz Aradca zaslužilo je glavnu nagradu u kategoriji najbolji ručni rad sa temom „Tradicija kao inspiracija”, a specijalne nagrade dobila su udruženja iz Iđoša, Novog Bečeja, Perleza, kao i „Petefi”. U četvrtoj disciplini, glavnu nagradu dobilo je zrenjaninsko Udruženje žena „Banatski klas”, a specijalnu nagradu osvojili su „Tradicija” iz Elemira, Knićanin, Melenci, Opovo i Klub žena „Mužlja”. Glavnu nagradu za ukupan nastup dobilo je Udruženje žena „Dositej Obradović” iz Zrenjanina, dok su „Remus” iz Mužlje, i klubovi žena iz Botoša, „Bagljaš” i „Zeleno polje” osvojili specijalnu nagradu. Specijalnom ekstra nagradom nagrađeno je Udruženje žena „Banatski biseri” iz Zrenjanina, za svih 18 godina učestvovanja na ovoj manifestaciji. Žiri je bio podeljen u dve grupe od po tri člana.

SLATKE I SLANE ĐAKONIJE
Članice Asocijacije žena „Klek” učestvuju na ovoj i drugim manifestacijama svake godine. Prema rečima Radojke Bokić, predsednice Asocijacije, nema ih puno, ali su vrlo organizovane. Kako je rekla, posetioci su bili oduševljeni sarmama od raštana, gulašom, krofnama, kiflama, buhtijama… Ko se zatekao na njihovom štandu, mogao je da proba i druge vrste tradicionalnih jela, za šta su nagrađene, kao i sitne kolače. Sa Radojkom su bile Milenka Dimitrijević i Verica Stojanović, koje joj u svemu pomažu.
Pored Klečanki, zatekli smo dame iz Kluba žena „Belo Blato”. Kako je rekla Anuška Šimon, predsednica Kluba, poseta je ove godine bila slabija, ali je atmosfera bila lepa. Na njihovoj tezgi je zamirisao kompletan beloblatski ručak, kao i đakonije od ukiselog testa. Učesnica Aktiva žena „Ruža” iz Aradca Mara Viljačik veoma je zadovoljna plasmanom i organizacijom. Njihove vredne ruke su pored ručnih radova, zgotovile tradicionalne slovačke specijalitete: herovke, doboš tortu, orah štanglice, slane kifle, salčiće…

ZRENjANINSKE DOMAĆICE
Zatim smo prošetali do Udruženja žena „Centar 023”, čiji je štand bio Banat u malom.
– Zaista smo se lepo družili i bilo je mnogo toga da se vidi. Naše vredne ruke su napravile štrudle sa makom, orasima, višnjom, sirom, kuglof, čuvenu doboš tortu. Spremile smo slatko od trešanja, sarmice od vinove loze, kiselo mleko koje ide odlično uz sarmice. Imali smo i nasuvo sa sirom i krompirom, rezance sa makom – rekla je Ljubica Cvetinov Vukov iz „Centra 023” i dodala da su posetioci rado isprobavali specijalitete domaćica-članica.
Emilija Radović, članica Udruženja žena „Dositej Obradović”, nosi, takođe, lepe utiske sa manifestacije. Žene su za ovu priliku pravile ručne radove od svile, broševe, ali ni ukiselo testo i kolači nisu izostali, što je prijalo nepcu svakog prolaznika.
Biserka Bojanić članica Udruženja žena „Dolja-Crni šor”, jedna je od retkih, koja učestvuje od prve godine. Iznenađena je malim odzivom učesnika i posetom, ali nije imala zamerki za druženje. Na njihovom štandu smo okusili carsku pitu, projice, i gibanicu sa sirom, što se u Banatu priprema za doručak. Biserka je spremila posni pasulj, štrudle sa sirom, makom i rogačem, a ostale članice bakin kolač, dva kuglofa, vanilice…
„Banatske vredne ruke”, čiji je pokrovitelj kompanija „Gomeks”, otvorio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, istakavši da se ovom manifestacijom prenose znanje, veštine i iskustvo na najmlađe generacije, jer se jedino tako od zaborava čuva tradicija našeg naroda.

REČ ORGANIZATORA
– Veoma sam zadovoljan kako je protekla manifestacija. S obzirom da je prvi put održana odvojeno od „Dana piva”, postala je značajna za Grad Zrenjanin i vraćen joj je takmičarski karakter. Nadam se da će narednih godina „Banatske vredne ruke” biti posećenije, sa bar 100 učesnika – naveo je Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanin koja je organizator manifestacije.

2 Udruzenje Banatski biseri

3

4 Klub zena Belo Blato

5

IVA ISAKOV
FOTO: IVAN PANČIĆ