OSVEĆENJE TEMELJA CRKVE U KNIĆANINU: Veliki dan za selo

Polaganjem povelje o gradnji hrama sa imenima najzaslužnijih priložnika u temelj građevine, u nedelju je u Knićaninu, u prisustvu velikog broja meštana i predstavnika političkog života regiona, osvećen hram posvećen Svetoj trojici.

Verski obred je služio vladika banatski Nikanor sa brojnim sveštenstvom, nakon čega je održao kratku besedu o značaju podizanja novih i očuvanja postojećih hramova Srpske pravoslave crkve u zemlji i rasejanju. Posebno mesto u njegovoj besedi bilo je posvećeno značenjima silaska Svetog duga na apostole – 50 dana po raspeću i vaskrsu Isusa Hrista.

Knicanin detalj sa svecanosti

Po tradiciji, Povelja je stavljena u bocu i zalivena maslinovim uljem. U ovom činu su osim vladike učestvovali i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Saveta Mesne zajednice Srđan Mitić.

Ni ovu priliku aktivisti Saveta Mesne zajednice Knićanin nisu propustili da se zahvale rukodovsrvu grada Zrenanina, posebno gradonačelniku Čedomiru Janjiću – na pomoći oko obezbeđenja vlasništva nad parcelom u centru sela. Iskazana je zahvalnost Ministarstvu pravde i organima AP Vojvodine na pomoći.

Ovo je veliki dan za sve nas koji smo potekli iz Knićanina. Takvih dana je malo u istoriji svakog mesta, tim pre što smo decenijama po doseljenju iz starog zavićaja u južnoj Srbiji bili bez crkve. Rado sam se odazvao pozivu da finansijski pomognem gradnju hrama – kaže preduzetnik Dragan Jovanović, jedan od darodavaca – priložnika.

Dragan Jovanovićc jedan od ktitora

Jovanović, vlasnik građevinske i inženjering firme „IMD Metal“ posluje uglavom u Rusiji, gde na više gradilišta zapošljava oko 300 ljudi. Više od 20 ih je iz Knićanina.

Hram je projektovala diplomirana inženjerka arhitekture Svetlana Golić, uz pomoć statičara Zlatka Radovanovića. Materijal za nastavak gradnje već je dopremljen.

U okviru obeležavanja seoska slave u subotu je održan koncert mesnog Kulturno-umetničkog društva Sloboda”. Fudbaleri Potisja savladali su Gradnulicu.

M. S-n.