OTVORENA HUMANITARNA PRODAJNA IZLOŽBA ROTARI KLUBA: Za obnovu biste Uroša Predića

Na inicijativu dr Gaje Pozojevića, člana Rotari kluba Zrenjanin (Rotary club) i tadašnjeg predsednika, pre tri godine pokrenuta je slikarska kolonija sa humanitarnim ciljem.

Sinoć je u malom salonu Kulturnog centra otvorena prodajna izložba slika koje su nastale na ovogodišnjoj humanitarnoj slikarskoj koloniji organizovanoj 14. septembra. Izložbu je otvorio zrenjaninski Rotari klub u saradnji sa Kulturnim centrom. Postavku čine četrnaest radova. Poslednjeg izlagačkog dana u petak, 29. novembra u 18 časova biće održana i aukcija. Prodajom slika prikupiće se novac za obnovu biste Uroša Predića u zrenjaninskoj Aleji velikana.

Devet akademskih slikara, čiji će se radovi naći na aukciji: Hajnalka Đokić, Olja Ludoški, Aleksandra Ilić, Nadica Simjanovski, Marina Bojanić, Jelena Bursać, Jelena Gojsović, Tijana Munćan i Duško Kirćanski, ove godine stvarali su svoja dela u neobičnom ambijentu, i, kako kažu, bio je to poseban izazov. Ovog puta, prostor za održavanje slikarske kolonije obezbedio je prošlogodišnji predsednik RC Zrenjanin, Fjodor Ćirić, u svom prodajnom salonu automobila, Opel Ćirkom DOO.

Na otvaranju su govorili dr Gajo Pozojević, član Rotari kluba i pokretač akcije „Slikarska kolonija”, dr Miloš Vasiljević (akademski vajar), prijatelj Rotari kluba i nosilac akcije „Edukacija dece kroz rekonstrukciju spomeničkog kompleksa u Aleji velikana” i predsednik Rotari kluba Zrenjanin – Miodrag Pješčić.

– Zrenjanin je poznat po tome da ima jedinstvenu Aleju velikana u Karađorđevom parku. Međutim, nažalost, u poslednjih nekoliko godina vandali su je dosta ruinirali, slomili, prodali ili ukrali biste znamenitih ljudi. Mi smo došli na ideju da pokušamo, shodno našim mogućnostima, da tu Aleju velikana obnovimo. Tako je nastala slikarska kolonija i propratne akcije i radionice koje smo realizovali u saradnji sa sa drugim institucijama. Obnovili smo bistu Mihajla Pupina i Slobodana Bursaća, a ovog puta će to biti spomen bista našeg velikog banatskog slikara Uroša predića. Kroz edukacije i radionice uključili smo i velik broj dece, a oni su pravili male skulpture koje smo prodavali a sredstva usmerili u humanitarne svrhe – ispričao je dr Gaja Pozojević

Prema njegovim rečima edukacije dece imaju za cilj da ih upoznaju kako nastaju umetnička dela, da budu njihovi čuvari, da ih ne uništavaju i da ne budu vandali kao oni koji su oštetili zrenjaninsku aleju velikana.

O prethodnim akcijama, ali i onome što ih očekuje govorio je aktuelni predsednik Miodrag Pješčić.

– Ovo nije prva, a ni jednina akcija Rotari kluba Zrenjanin. Bilo ih je dosta tokom prethodne godine i bile su usmerena ka onima kojima je pomoć najpotrebnija. Donacijama smo pomogli melenačku banju „Rusandu” , plućnu bolnicu „Dr Vasa Savić”, Gerontološki centra u Zrenjaninu i mnoge druge institucije. Slikarskom kolonijom želimo da obnovimo još jednu bistu, bistu Uroša Predića i tu nećemo stati. U planu nam je da ceo Karađorđev park uredimo, obnovimo Aleju velikana, postavimo video nadzor i od njega napravimo mesto u kome će svi Zrenjaninci uživati – dodao je Pješčić.

M.Malbaški

Foto: Dušan Udicki