OTVORENA IZLOŽBA DUŠKA KIRĆANSKOG U NARODNOM MUZEJU: Retrospektiva decenijskog stvaranja

Sinoć je pred velikim brojem posetilaca u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano otvorena retrospektivna izložba radova zrenjaninskog akademskog slikara Duška Kirćanskog.

Izložba obuhvata 50 radova, nastalih tokom decenija autorovog stvaranja, a u okviru postavke predstavljen je i njegov performans pod nazivom „Odbrana Begeja“. Na izložbi se mogu videti radovi u različitim tehnikama: crteži litografskim krejonom, olovkom, tušem i perom, ulje na platnu, grafički kolaž i kombinovane grafičke tehnike.

Na otvaranju su govorili mr Milan Grahovac, nadležni kustos u Narodnom muzeju i Nenad Nedeljkov, autor teksta kataloga i dizajna korica.

– Uzbudljivo je posmatrati proces u kojem se Kirćanski, grafičar velikog iskustva preobražava u isključivog crtača. Grafika, kao jedan od najposrednijih likovnih postupaka, zahteva pripremu, strpljenje i zanatsku veštinu. Crtež se uglavnom koristi kao predložak i skica; s toga i kao manje vredan produkt. S druge strane, crtež kao samostalno delo, zapravo je nešto upravo suprotno; on je neposredan, a olovka provodnik koji jasnije beleži ideju, impuls, stanje svesti i nameru koja kao da brže nalazi put do oka i duha posmatrača – rekao je, o slikarstvu Duška Kirćanskog, Nenad Nedeljkov, autor teksta kataloga i dizajna korica.

M.Ml.

Foto: J. D. Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)

muzej 0002

muzej 0003

muzej 0004

muzej 0005

muzej 0006

muzej 0007