OTVORENA IZLOŽBA VUKAŠINA MILOVIĆA: Inspirisan ljudskim telom i plodolikim oblicima

Dela umetnika čije se stvaralaštvo oslanja na iskustvo postmoderne, Vukašina Milovića, dobitnika nagrade ovogodišnjeg Likovnog konkursa „30×30“, čiji je organizator Kulturni centar Zrenjanina, dostupna su našim sugrađanima kao i svim ljubiteljima skuplture. Izložba skulptura i crteža otvorena je u ponedeljak, 23. jula, u malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i biće otvorena do 13. avgusta. Nadležna kustoskinja je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.
– Skulpture i crteži koje sam izložio zrenjaninskoj publici su deo mog vajarskog opusa, a sastoje se od dva ciklusa. Prvi se oslanja na figurativnu umetnost i obuhvata osam skulptura koje su rađene prema ljudskom liku ili delovima tela. Urađene su neposredno, bez kalupa, jednostavnim kovanjem metala. Drugi deo predstavljaju skuplture u čijoj osnovi se nalaze plodoliki oblici, asociraju na plod koji je moja česta inspiracija – istakao je umetnik Vukašin Milović predstavljajući svoje stvaralaštvo.
Milovićevi crteži nastali su, takođe, neposredno, kao tragovi brusilice na metalnoj ploči. Da bi pojačao utisak, autor je na nekima intervenisao i uljanim bojama. Ova dela su prvi put dostupna javnosti. Kulturni centar Zrenjanina 13 godina zaredom, u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem, raspisuje likovni konkurs „30×30“, a veliki broj stvaralaca se prijavljuje iz godine u godinu.

M. Ml.

Foto: J. Nj. Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

DSC_0016DSC_0011 DSC_0005