Parastos mamografu

Piše:Dalibor Bubnjević

Mamografija je najbolji i najprecizniji neinvanzivni rendgenski metod pregleda dojke. Stručnjaci smatraju da se redovnim lekarskim pregledom i primenom navedene dijagnostike značajno može smanjiti smrtnost od te opake bolesti. Uvažavajući činjenice, u prošlom broju „Zrenjanina“ naveli smo da će do 15. jula u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ biti organizovan skrining. Čak smo objavili i broj telefona na koji sugrađanke mogu da se prijave za termin. Međutim, nekoliko dana od izlaska naših novina, javio nam se veliki broj čitateljki. Optužile su nas da smo dali nepotpunu informaciju, budući da se niko ne javlja (broj nije u funkciji). Tragom tih pritužbi smo saznali da više nije moguće zakazivanje, jer su svi termini popunjeni?!U rekordnom roku je okončan proces selekcije srećnih dobitnica.
Potom sledi informacija da postojeći mamograf u Bolnici ne može da se popravi, kao i da se ne zna kada će novi biti nabavljen. Građani su sa pravom šokirani! Kako to da niko nije ukazivao na katastrofalno stanje tako važnog aparata? Nadležni su nešto izustili tek pod pritiskom javnosti.
Sramota je da Zrenjanin ne poseduje uređaj koji imaju dve privatne klinike u tom istom gradu.
Aparat kome se ovih dana služi parastos je mlad utihnuo (počeo je sa radom 2010. godine). Da li je njegova smrt bila iznenadna ili je pak rezultat nemara?