PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI – PREDSTAVLJANJE BANATSKIH KANDIDATA

Za poslanička mesta – 21 izborna lista

Poslednjih dana do isteka zakonskog roka, Republička izborna komisija primila je, a nakon kontrole i proglasila još četiri izborne liste na kojima se, kao kandidati za narodne poslanike, pojavljuju i Zrenjaninci. Nema sumnje da će veliku pažnju političke javnosti izazvati vest da je poznati privrednik Goran Kovačević, generalni direktor „Gomeksa”, na visokom trećem mestu izborne liste Pokreta slobodnih građana Srbije (posle Sergeja Trifunovića i Pavla Grbovića), a lista nosi broj 14.
Lista suverenista koju predvodi Saša Radulović na glasačkom listiću biće pod brojem 15, a na njoj je osam Zrenjaninaca. Najboljeplasirani je Aleksandar Korovljev – na desetoj poziciji, a slede Svetlana Vukobratovuć Novković (14), Igor Ratković (19), Marija Radosavljević, Zorica Sinadinović, Lazar Sekulić, Olgica Rakić i Silvija Kapuši.
Na listi broj 18 „Nek maske padnu”, koju čine kandidati Zelene stranke i Nove stranke, ima 12 Zrenjaninaca. Među njima je najbolje pozicionirana Gizela Kiš (19), a slede Miroslav Poznić, Jelena Živanov, Sonja Daković, Goran Egić, Sanja Milojević, Lazar Liptai, Strahinja Egić, Blagoje Gagić, Ognjen Nikolić, Aleksandra Magazin i Aleksandar Jankov.
Izborna lista Čedomira Jovanovića – Koalicija za mir (LDP, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, Amaro – akcione mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana „Rumuni Homolja”, Skaska) takođe računa i na Banaćane, i to njih devet među svojim poslaničkim kandidatima. To su Tatjana Tabački (na 75. mestu), a zatim Milja Ćalić, Srđan Ćalić, Špiro Kravarušić, Siniša Rackov, Ljiljana Tabački, Miodrag Timotić, Sonja Tabački i Dragan Tomić.
Spisak izbornih lista zaključen je 5. juna (uz naknadne rokove za ispravke nepravilnosti), u toku je u svim medijima predstavljanje stranačkih programa i kandidata, a glasači će izaći na birališta 21. juna i opredeliti se za neku od ponuđenih opcija. Na parlamentarnim izborima učestvuje ukupno 21 lista.

Lj. B.