Pernat, Čičić i Brenin prijatelj iz mladosti

Piše: Dalibor Bubnjević

Zrenjanin je ponovo u epicentru svekolike pažnje, zahvaljujući tzv. fantomima! Reč je o Milanu Pernatu i Miljanu Čičiću. Oni su sa maskama na licu i motornom testerom pod miškom ušli u Javni servis evropske Srbije. Polarizovano društvo je na oprečne načine tumačilo njihovo postupanje.
Vlast ih je okarakterisala kao izgrednike (doduše, nije im prilepila da pozivaju na linč, silovanje i nasilje). Tužilac ih je osumnjičio za isto delo za koje tereti huligane koji su razbili glavu Borku Stefanoviću u Kruševcu. Lideri Saveza za Srbiju ne vide ništa sporno u unošenju pomenute aparature u RTS u kasnom subotnjem terminu.
Kako to obično biva, istina je negde na sredini! Protestovanje je legitiman čin, ali ne i upadanje u redakcije. Naročito je zabrinjavajuće ako se to radi u grupama. Maske koje su nosili fantomi su zasigurno uznemirile kolege u Beogradu. Međutim, nejasno je zašto policija nije preduzela preventivne radnje kako bi zaštitila Javni servis. Opozicija je najavila da će pokušati da uđe u RTS, pa samim tim je nelogično da se bezbednost televizije prepusti samo nekolicini portira.
Naposletku, prestonički novinari bi trebalo da reaguju i kada se u provinciji dešavaju incidenti! U našu redakciju su sa barjacima ušli aktivisti LDP-a, pre desetak godina. Tada nas država nije branila, baš kao ni u slučaju vređanja, nasrtanja visokog funkcionera na glavnog urednika lista „Zrenjanin“.