PLANOVI I IZAZOVI SA KOJIMA SE SUOČAVA ZRENJANINSKI TEATAR

Ulagaće se u ansamble, publiku i najstariju salu u zemlji

Nova predstava „Ludi kamen”, rađena po tekstovima „Medved” i „Prosidba” Antona Pavloviča Čehova, biće premijerno izvedena u subotu, 5. marta, na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. Režija je poverena proslavljenom glumcu i pozorišnom reditelju Radoslavu Raletu Milenkoviću, koji je 2006. i 2007. bio umetnički savetnik u našem teatru.
U prvoj jednočinki „Medved” igraju: Sanja Radišić (Jelena Ivanovna Popova), Jovan Torački (Gligorij Stepanovič Smirnov) i Zvonko Gojković (Luka). U drugoj jednočinki „Prosidba” uloge tumače: Nataša Ilin (Natalija Stepanovna), Ljubiša Milišić (Ivan Vasiljevič Lomov) i Mirko Pantelić (Stepan Stepanovič Čubakov). Za scenografiju je zadužena Vladislava Munić Kanington, dok je za kostime Erika Janovič.

POVRATAK ČEHOVA U POZORIŠTE
Govoreći o predstavi, reditelj je istakao da je to priča o sukobu i napetosti koji žive u svakom od nas. Kako je rekao, to je tenzija koju svi nosimo, koja je između naših najdubljih nagona i konvencija, odnosno običaja ili očekivane vrste ponašanja u nekoj situaciji.
– Komedija oduvek, i od antike, renesanse i srednjeg veka pa i u svom vrhuncu, od Molijera, živi upravo između tog konflikta instinkta i konvencija. Usamljenost svih junaka u ovim jednočinkama je zajednički imenilac. Potreba da imamo nekoga je izraz dubokog instinkta. Sa druge strane, postoji niz peripetija koje taj nagon osujećuju ili ga onemogućavaju, što ga još više pojačava – naveo je Radoslav Milenković.

– U ovom slučaju smo u žanru komedije i to jednog grubog vodvilja, gde se na vrlo zabavan način priča o stereotipima: muško-ženski odnos, usamljena udovica, stara devojka udavača koja nema za koga da se uda do svojih srednjih godina, stare neženje koje pokušavaju da nađu bračnog druga. Iz želje da se ljubavno spoje, u sebi otkrivaju mnoge mračne strane i mane i to proizvodi komičan efekat. Na lak, prividno zabavan način, Čehov govori duboke istine o ljudskoj prirodi i o tome koliko traćimo život. Tražeći ljubav, mi traćimo život na sve drugo osim na ljubav.
On je dodao da će se publici svideti predstava zato što smo svi ponizni i skromni, smerni u odnosu na pisca kojeg smatramo genijem i velikim mudracem i koji ima tako dubok uvid u ljudsku prirodu. Takođe je istakao da veruje da će im biti zabavno i da će prepoznati sve ono što je duboki razlog da Čehov napiše te dve šale.

DO LETA JOŠ TRI PREMIJERE
Saradnju sa rediteljem prokomentarisao je Stefan Juanin, umetnički savetnik u Pozorištu.
– Kada smo prošle godine raspravljali o repertoaru za ovu sezonu, shvatili smo da je Čehov neko ko nam jako nedostaje. Razmišljali smo šta da radimo, kakav nam je ansambl, kako da se postavimo. Došli smo do zaključka da su Čehovljeve jednočinke najsrećnije rešenje. U zrenjaninskom Pozorištu nisu nikada postavljeni ni „Medved” ni „Prosidba”. Bilo nam je logično da neko ko se toliko bavio dramama i komedijama ovog pisca, režira te predstave kod nas – istakao je Juanin.
Prema rečima našeg sagovornika, do kraja ove sezone, tačnije do juna meseca, publiku očekuju još tri premijere. Komad „Gospođa ministarka” (u režiji Duce Petrovića), zaigraće na Dramskoj sceni, dok će „Uspavana lepotica” (u režiji Saše Latinovića) i „Pepeljuga” na srpskom jeziku biti izvedene na Lutkarskoj.
– U septembru nas očekuje rad na predstavi „Stalna postavka”, u režiji Milana Karadžića. To je koprodukcija sa Sterijin pozorjem. Želeli bismo da realizujemo projekte sa Borisom Liješevićem i Milanom Neškovićem. I na Lutka sceni nas čeka predstava „Pra devojčica” Desanke Maksimović, u režiji Sonje Petrović – poručio je Juanin.

NEDOSTAJU MLADI GLUMCI
Kad je o planovima reč, želja nove uprave jeste da se Pozorištu vrati stari sjaj, nakon pet godina stagnacije. Glumac Dejan Karlečik, koji se od aprila prošle godine nalazi na čelu ove ustanove, naveo je da tako dug period bez kontinuiranog rada i pažljivo odabranog repertoara ostavlja velike posledice.
– Deset meseci od mog imenovanja je kratak period da se vrati ugled Pozorištu. Ja se nadam da ćemo u narednom periodu uspostaviti repertoar i da ćemo jednako angažovati sve ljude u ansamblu na obe scene. Jedan od važnijih ciljeva jeste upošljavanje mladih glumaca – kazao je Karlečik.
Kako je rekao, njihovo viđenje teatra, insenacije bilo kog komada, dobija na modernosti i unosi svežinu u ansambl.
– U prethodnom periodu smo bili u situaciji da uzimamo gostujuće mlade glumce, što je dalo velike rezultate. Naša publika je imala priliku da vidi nova lica i oni su svojim radom uneli novu energiju u svaku predstavu za koju smo ih izabrali – naveo je direktor Pozorišta.

 

ŠKOLE I FESTIVAL
Karlečik je istakao da je jednako važno i negovanje publike i s tim u vezi je pohvalio saradnju sa medijima, sindikatima, školama i privrednim subjektima.
– Pokušavali smo na razne načine da privolimo gledaoce pa smo početkom sezone pokrenuli projekat „Škola u pozorištu”, koji su podržali Grad i aktivi srednjih škola. Organizujemo predstave u matine terminu, gde srednjoškolci imaju prilike da gledaju i klasike i moderne komade. Time ih približavamo teatru, osvešćujemo, edukujemo. Takođe smo pokrenuli i „Školu za publiku”. Ideja je bila da učesnicima približimo faze kroz koje prolaze glumci i ostali zaposleni u pozorištu na jednoj predstavi – objasnio je Dejan Karlečik i dodao da će zbog velikog interesovanja organizovati još jednu grupu na proleće.
Direktor Pozorišta se za kratko vreme suočio sa brojnim izazovima. Kada je preuzeo dužnost, projekti i repertoar su već bili dogovoreni sa jako skromnim budžetom. Kako je rekao, želje su morali da prilagode budžetu i da na rebalansu traže dodatna sredstva da bi pristojno završili godinu sa još dve premijere. Na konkursu za produkciju lutkarske predstave „Dečak i mesec” dobili su 400.000 dinara, a pomoć je pristigla i od Pokrajinskog sekretarijata.
Podsećamo da je prošlogodišnji jubilarni Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održan u nesvakidašnjim okolnostima (predstave su se igrale u matičnim pozorištima zbog pandemije). Ovogodišnji, 71. po redu, trajaće od 4. do 10. aprila u našem teatru.
– Selekcija će izaći 10. marta, a selektor je Vlatko Ilić. Tada će biti poznati i članovi žirija. Naše Pozorište se prijavilo sa četiri predstave. Nadam se da ćemo učestvovati sa jednom dramskom i lutkarskom predstavom – objasnio je naš sagovornik i dodao:
– Kompletan program će se održati u našem Pozorištu. Biće sedam takmičarskih dana, a selektor je u obavezi da izabere šest dečjih i sedam dramskih predstava. Osmi dan je opredeljen za dodelu nagrada. Očekuju nas izložba, promocija i jedna studentska predstava. Novina je što ćemo svako veče organizovati podkast u foajeu, sat vremena pre početka predstave. Razgovaraćemo o pozorišnim temama i problemima sa kojima se nose teatri.

Iva Isakov

  • PRIMARNE SANACIJE
    – Ovogodišnji budžet je prvi koji sam kreirao sa svojim saradnicima. Drago mi je što smo naišli na razumevanje lokalne samouprave. Nama je prioritet hidroizolacija spoljnog zida sale. Učestvujemo na raznim konkursima, ali još nismo dobili sredstva. Očekujem da će Pokrajina i Republika zauzeti ozbiljan stav prema najstarijoj pozorišnoj sali u zemlji. Moj cilj je da tokom leta Grad opredeli neka sredstva i da se poboljša grejanje u sali. Porazno je da tokom zimskih meseci gledam publiku koja sedi u jaknama, a još je poraznije što moje kolege i ja to vrlo često osetimo na koži jer smo često na sceni u nekom kostimu koji nije prilagođen temperaturi u sali – kazao je Dejan Karlečik.