POČELE SU KUPOVINE OGREVNOG MATERIJALA PO STOVARIŠTIMA U GRADU

Pravi domaćini već sada misle na grejanje

  • Treće sedmce jula isporučili smo oko 70 tona uglja, lignita i mrkog uglja, a dobro ide i prodaja drveta – kaže Velinka Cvejić, šef prodaje u stovarištu „Ogreva” u Železničkoj

Stara, ne samo trgovačka, već naširoko uvrežena krilatica da se na zimu i grejanje razmišlja leti, na plus 35 stepeni u hladu, važi i dalje. Prve porudžbine i isporuke uglja i ogrevnog drveta već su počele.
– Treće sedmce jula isporučili smo oko 70 tona uglja, lignita i mrkog uglja, a dobro ide i prodaja drveta – kaže Velinka Cvejić, šef prodaje u stovarištu „Ogreva” u Železničkoj ulici, i dodaje da se isporuke tako i planiraju i angažuju prevoznici tek kada se zaključi dovoljna količina robe za isporuku. Pravi talas kupovine, smatraju trgovci, biće u drugoj polovini septembra i u oktobru, bar prema dosadašnjem iskustvu.
Tona domaćeg lignita iz Kovina prodaje se po ceni od 8.690, sušeni lignit „vreoci” košta 13.900, a mrki ugalj „pljevlja” – 12.900 dinara za tonu. Prevoz za grad i bližu okolinu je besplatan.
„Orev” nudi i drvo u „metricama” po ceni od 5.590 dinara po prostornom metru, dok je cena paletiziranog drveta u paletama od 1,8 prostornih metara, 12.390 dinara po paleti. Radi se o tvrdom drvetom veće toplotne moći (bukva, grab, hrast).
„Zenit” – otpadni proizvod koji nastaje u proizvodnji nameštaja u paletama od 3,4 prostornih metara „Ogrev” prodaje po ceni od 10.690 dinara po paleti.
Drvara i trgovina građevinskim materijalom „Filip” prodaje paletirano bukovo drvo u paletama od 1,8 prostornih metara, po ceni od 10.900 dinara.
– Prodaja ide dobro, jer se radi o drvetu proverenog kvaliteta i velike toplotne moći, a i cena je pristupačna – kaže Momčilo Filipović, direktor „Filip” D.O.O.
„Bomist” prodaje sečeno i cepano bukovo drvo u paletama po ceni od 12.000 dinara.
– Kupuje se i bukovo drvo – otpadak iz proizvodnje nameštaja, koje obično koriste za potpalu u pećima i kotlovima na ugalj, po ceni od 7.600 dinara za paletu. Kupljenu robu mogu platiti u dve rate, a obično kupe dve tri palete, dok oni koji odjednom kupe celokupnu količinu kupuju pet do šest paleta – kaže suvlasnik „Bomista” Mićo Stanić.

  • KUPOVINA I NA RATE
    – Ogrevni materijal prodajemo i „na čekove” građana do šest rata i odbitkom od zarade na tri do devet meseci. Imamo veoma dobru saradnju sa Nezavisnim udruženjem penzionera – kaže Velinka Cvejić iz „Ogreva”.

 

  • PRODAJA OGREVA I NA PIJACI
    Na velikoj pijaci prodavci iz okoline Loznice nude bukvu i grab u velikim oblicama, koje treba cepati „u spostvenom aranžmanu”, po ceni od četiri i po hiljade dinara za kubik. Stovarište građevinskog materijala „Baja” u Topličinoj ulici nudi bukovo drvo iscepano i složeno u palete, po ceni od 11.500 dinara za prostorni metar, dok je cena otpadnog drveta iz proizvodnje nameštaja, velike toplotne moći 7.500 dinara za paletu od dva, odnosno 13.500 dinara za paletu od četiri prostorna metra.

M. Stojin