POČEO 40. SUSRET AKVARELISTA UMETNIČKE KOLONIJE EČKA: Godina jubileja

Savremena galerija Zrenjanin organizuje ove godine 40. jubilarni Susret akvarelista koji je počeo danas obilaskom Specijalnog rezervata prirode „Carska bara”, vožnjom brodićem i boravkom umetnika u bajkovitom ambijentu dvorca Kaštel Ečka. Tamo je 1956. godine  i osnovana Umetnička kolonija. Susret će trajati od 21. do 24. juna. Ove godine okupilo se petoro umetnika- Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić – umetnik iz Zrenjanina.

Specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela, vremenom je izmenjeno, tako da su umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva. Na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija, dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

Selektorka 40. Susreta akvarelista je Slavica Popov, viša kustoskinja Savremene galerije.

Susreti su omogućili bogaćenje kolekcije Savremene galerije koja u zbirci danas ima skoro 900 akvarela.

– Ove godine smo pozvali umetnike koji su tokom protekle decenije već sarađivali sa Umetničkom kolonijom i Savremenom galerijom. Umetnici koji se pozivaju nisu specijalizovani za rad u tehnici akvarela. Mediji kojima se oni izražavaju su veoma raznovrsni i mi ne insistiramo na tome da rade akvarele. Naprotiv, tražimo od njih da razmišljaju o akvarelu kao tehnici i da iskoriste neke njene osobenosti kao što su transparentnost, fluidnost, lepršavost kako bi stvorili neka nova, drugačija dela – objasnila je Slavica Popov.

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, biće otvorena i dostupna javnosti 16. septembra postavkom u Savremenoj galeriji.

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja  i Grad Zrenjanin.

 

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović