POČEO OSMI ,,BEGEJ FESTˮ: Vikend u znaku duvačkih orkestara

Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara „Begej fest”, regionalna konferencija Svetske asocijacije za duvačke simfonijske orkestre i ansamble (WASBE) za centralnu i istočnu Evropu i seminar za dirigente duvačkih orkestara otpočeli su juče svečanim defileom i koncertom niškog Vojnog orkestra. U naredna tri dana Zrenjaninci će imati priliku da uživaju u zvucima duvačih orkestara iz zemlje i inostranstva.

Organizatori su svetska asocijacija WASBE i Gradski duvački orkestar Zrenjanin uz podršku Grada.

– Pred stručnim žirijem će se predstaviti vrhunski orkestri Mađarske, Rumunije i Srbije, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasika, a na konferenciji će učestvovati predstavnici osam država: Mađarske, Severne Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zrenjanin je grad horova, ali i vrsnih muzičara iz mnogih drugih oblasti. Gde god da se u svetu pojavimo, a WASBE nam u tome pruža veliku pomoć i podršku, zna se za Gradski duvački orkestar iz Zrenjanina – istakao je Branislav Gagić, predsednik upravnog odbora Gradskog duvačkog orkestra i direktor WASBE za Srbiju.

Pomoćik gradonačelnika Simo Salapura podsetio je da je ovo još jedna u nizu važnih kulturnih manifestacija grada i da pomoć lokalne samouprave ni ovog puta nije izostala.

– Prethodnih sedam, a sada i osmi put, „Begej festˮ je prepoznat i podržan od strane Grada Zrenjanina. Posebno je važan deo muzičkog stvaralaštva, s obzirom na to da imamo dugu tradiciju u ovoj oblasti. Podsetio bih samo da je između dva svetska rata Grad imao devet duvačkih sastava – rekao je Salapura.

Manifestaciju je svečano otvorio  profesor dr Jožef Čikota, član žirija iz Mađarske.

 

M.Malbaški