POKRAJINSKI SEKRETAR MIHALJ NJILAŠ U ZRENJANINU: Ulaganja u obrazovanje

– Saradnja vlade Vojvodine i Sekretarijata sa gradom Zrenjaninom je plodna. Impresivna je cifra od 68 miliona i 700 hiljada dinara, koju je pokrajinska vlada transferisala ustanovama, školama i nevladinim organizacijama koje se bave obrazovanjem i zaštitom prava nacionalnih manjina u Zrenjaninu. Poptomogli smo realizaciju osam projekata koje koriste osnovne i srednje škole. Radi se o finansiranju popravke krovova, zameni stolarije, poboljšanje grejanja, a poptomogli smo i opremanje kabineta za stručnu nastavu. Tu smo da preciziramo koje ideje ovdašnjih obrazovnih ustanova su najzrelije da budu pomognute sredstvima Sekretarijata opredeljenih za ove namene, a radi se o 410 miliona dinara.

Ovim rečima je potpredsednik Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš sažeo dosadašnju saradnju sa Zrenjaninom posle razgovora sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a zatim i direktorima zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola odražnim danas.

– Grad Zrenjanin značajan deo budžeta, oko 20 procenata, ulaže u obrazovanje. Današnji susret je prilika da se u neposrednom kontaktu preciziraju prioriteti, izjavio je ovo prilikom gradonačelnik Janić. Razgovarali smo i o ideji da se u gradu izgradi nova namenski projektovana, reprezentativna zgrada. Koristile bi je dve, ili, možda tri škole, orijentisane na obrazovne profile koji bi bili odmah spremni za rad u fabrikama i ustanovama u našem gradu – izjavio je Janjić.

Sekretar Njilaš je posetio Osnovnu školu „Sonja Marinković“, koju pohađa veći broj dece mađarske nacionalnosti, gde je obnovljena krovna konstrukcija i ugrađuje se nova stolarija. U Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla” upoznat je sa popravkama enterijera i prilaza zgradi.

U Muzičkoj školi „Josif Marinković“ Njilaš je informisan o naporima za poboljšanje uslova rada.

Tokom sastanka sa direktorima škola pokrenuto je i pitanje vredne opreme za praktičnu obuku kuvara, koju je Sekretarijat donirao Srednjoj ekonomsko – trgovačkoj školi „Jovan Trajković“, koja zbog nedostatka pogodnog prostora stoji neraspakovana u tehničkoj školi…

M. S-n.