POLOŽENI VENCI: Obeležena 18. godišnjica od početka NATO agresije

Predstavnici Grada Zrenjanina, udruženja ratnih veterana i invalida u Zrenjaninu, kao i brojni građani, odali su počast poginulim sugrađanima u NATO agresiji, koja je počela na današnji dan pre 18 godina.secanje na nato 0014_njegovic secanje na nato 0006_njegovic secanje na nato 0007_njegovic secanje na nato 0009_njegovic secanje na nato 0012_njegovic

Na spomenik poginulima, koji se nalazi ispred zgrade bivšeg Komiteta položili su vence pukovnik Živica Ognjanov, komandant garnizona Zrenjanin, Simo Salapura u ime lokalne samouprave kao i predstavnici Srednjobanatskog okruga, zatim Jovanka Pavlović u ime Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih, kao i Jovica Pilipović. Cveće je u spomen poginulih položio i Željko Vujković u ime Udruženja ratnih veterana Zrenjanina, kao i Milutin Stešić, Udruženje vojnih penzionera i Tanja Dulović iz Rezervnih vojnih starešina.

-Kao i prethodnih godina i danas se sećamo žrtava NATO bombardovanja u celoj Srbiji i odajemo im počast. Ni posle 18 godina te agresije materijalna šteta Srbiji nije u potpunosti nadoknađena, niti su posledice sanirane. Ljudski životi su nenadoknadivi. Iako naš grad nije pretrpeo direktnu materijalnu štetu, stradali su mnogi naši sugrađani, koji su branili zemlju kao vojnici, dobrovoljci, pripadnici policije, i koji su se borili za svoj narod i za svoju otadžbinu. Naša je obaveza da se sećamo svih njih, ne samo danas, nego svakog dana, i da omažemo koliko možemo njihovim porodicama, koje su izgubile svoje najmilije. Naš je posao da politika koju vodimo nikad više ne dovede našu državu u situaciju u kojoj je bila 1999. godine. To se danas čini ne samo saradnjom sa međunarodnom zajednicom, nego i jačanjem odbrambenih snaga, sposobnosti vojske i policije. Ne želimo nikada da nam se ponove događaji od pre 18 godina, ali ćemo uvek biti spremni da branimo svoju otadžbinu kada budu ugrožene njena suverenost i bezbednost – rekao je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

secanje na nato 0005_njegovic secanje na nato 0002_njegovic secanje na nato 0001_njegovic 1secanje na nato 1000_njegovic secanje na nato 0015_njegovic secanje na nato 0013_njegovic

Prisutnima se obratio i komandant zrenjaninskog garnizona pukovnik Živica Ognjanov.

Himnu Srbije, kao i pesmu Vostani Serbije, otpevao je hor Žene mironosice. Pomen poginulima održao je starešina Srpske pravoslavne crkve Vlaški Veselin.

S.K.

FOTO: Jovan Drndak Njegović