Zrenjaninski taksi kartel

Piše: Dalibor Bubnjević
Nova načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga (Snežana Vučurević) u potpunosti sledi smernice premijera Aleksandra Vučića u borbi protiv sive ekonomije. Mnogi su bili iznenađeni kada je gospođa Vučurević kao prioritet Okruga u njenom mandatu istakla sankcionisanje preduzetnika i privrednih društava koji uskraćuju državu za budžetski prihod.
Mnogi su uvereni da je odgovor na savesno postupanje navedenog državnog službenika ubrzo usledio. Prema operativnim registrima, po prvi put je održan sastanak svih taksi udruženja. Formalni povod okupljanja bilo je saopštavanje spremnosti da se svi taksisti povinuju gradskoj odluci o minimalnoj ceni vožnje. Međutim, ključna tema je bila nedavna uspešna akcija Policijske uprave u Zrenjaninu kojom je utvrđen osnov sumnje o desetinama neprijavljenih radnika.
Taksisti nisu razmatrali samo strah od krivičnog progona. Uspeli su da postignu dogovor da ubuduće sve korisnike svojih usluga uskrate za popuste, nagradne igre i druge pogodnosti. Opravdano se postavlja pitanje da li je reč o restriktivnom sporazumu, budući da se stiče utisak da je postignuta usaglašena praksa kojom se utvrđuju uslovi trgovine.
Vredno pomena jeste da Zakon o zaštiti konkurencije navedeno delanje smatra zabranjenim i ništavim.