POČINjE „WEBIZ”: OČEKUJE SE 1.000 UČESNIKA NA IT KONFERENCIJI

Mladi hrle po znanje, prilike i poznanstva

U Zrenjaninu će se od 30. marta do 2. aprila održati najveća konferencija o informacionim tehnologijama (IT) u Srbiji. Jubilarni, peti „Webiz” privući će 1.000 mladih u Zrenjanin, najavio je kreator konferencije Vladimir Kovač.
– Svake godine pet meseci ulažemo u planiranje programa i odabir kvalitetnih predavača. Teret ne tako malog jubileja nam je pomogao da ove godine posetiocima ponudimo zaista impresivan program – ističe Kovač za naš list.
Konferenciju je do sada posetilo više od 3.000 ljudi. Kakav je značaj „Webiza” za ekonomiju u Srbiji?
– „Webiz” kao najveća konferencija o IT-ju u Srbiji, utiče na razvoj sličnih inicijativa u manjim sredinama. Poboljšanje ambijenta za razvoj IT-ja je izuzetno veliki ekonomski potencijal za njih, jer ne zahteva velika inicijalna ulaganja, a lokalnoj privredi može vratiti višestruko. Od prve konferencije, slične inicijative su zaživele u Vršcu, Valjevu, Čačku, Paraćinu.
Kakav ugled „Webiz” daje Zrenjaninu, a kako Zrenjanin uzvraća?
– Zrenjanin je postao prepoznatljiv kao sredina koja ima veoma veliki potencijal za razvoj IT industrije, pa je publika, ali i javnost, veoma zainteresovana za tematiku koja se obrađuje na našoj konferenciji. Već sada predstavljamo verovatno jedan od tri-četiri najvažnija događaja za naš grad. Zrenjanin je pokazao da zna da bude i više nego odličan domaćin. Veliki broj privrednika i ugostitelja aktivno se uključuje u organizaciju i ponudu tokom trajanja konferencije. Posetioci takvu pažnju cene. Već drugu godinu zaredom, pored Hotela „Vojvodina”, imamo i visok stepen popunjenosti privatnog smeštaja u Zrenjaninu.
Prošle godine ste postali i predsednik Izvršnog odbora IKT klastera u Zrenjaninu.
– Ideja i razvoj „Webiz” konferencije u Zrenjaninu su definitivno doprineli tome da se osnuje Zrenjaninski IKT klastera i da ja budem imenovan na čelo Izvršnog odbora.
Kako ocenjujete znanje koje na fakultetima stiču studenti informacionih tehnologija? Da li su potrebne promene u studijskim programima?
– Promene su sigurno potrebne, samo je pitanje koliko mogu biti brze, a da se ne izgubi na kvalitetu. Rešenje je saradnja obrazovnih institucija i IT kompanija koje zajedno treba da rade na jačanju obrazovnog kadra i na školovanju što većeg broja stručnjaka različitih profila.
Da li je moguće dobiti nove, kvalitetne stručnjake prekvalifikacijama i ubrzanim kursevima?
– Sve je moguće ako se to odredi kao pravac koji će podržati država svim svojim kapacitetima. Živimo u takvom vremenu kada su promene, pogotovo u informacionim tehnologijama, izuzetno brze, pa za par godina tehnologije zastarevaju. Baš zato treba raditi na kvalitetnim programima koji mogu pomoći mladima da u kratkom roku savladaju tehnologije i znanja za kojima trenutno postoji velika potražnja na tržištu.
Kakva je budućnost IT sektora u Zrenjaninu?
– Iskreno, vidim ovaj sektor kao novi stub razvoja Zrenjanina. Svake godine na „Webizu” vidim sve veći broj mladih Zrenjaninaca koji imaju volju i želju da sami preuzmu inicijativu i da uz pomoć IT-ja grade svoju budućnost u gradu. To nam je trebalo, nešto što mladima može obezbediti budućnost i normalan život, a ne preživljavanje.

S.K.

Novi Sad kao primer za razvoj IT sektora
– Novi Sad postao je srpska „silicijumska dolina” tako što je Fakultet tehničkih nauka godinama negovao partnerstva sa privatnim kompanijama, ali i podsticao preduzetnički duh kod studenata. Danas vam je Novi Sad daleko ispred Beograda kada je školovanje stručnih kadrova iz oblasti IT-a u pitanju – ocenio je Kovač.