POPULARNI ORKESTAR „FRENK SINATRA” ODRŽAO ROĐENDANSKI KONCERT ZA PAMĆENJE

Gromoglasni aplauz, ovacije, podrška publike i bis

Zrenjanin je iznedrio mnoge muzičare, horove, vokalne soliste, kompozitore, dirigente, profesore. Jedan od primera lepe, udružene prakse je popularni orkestar „Frenk Sinatra”. Pravac koji neguju i planiraju da razvijaju kreće se od klasike, popa, džeza, nacionalne i duhovne muzike, preko kompozicija stranih i domaćih autora.
Sastav je jedinstven jer okuplja sve generacije ljubitelja muzike, bivše i sadašnje đake Muzičke škole „Josif Marinković”. Na njegovom čelu je Đorđe Damjan, student kompozicije na novosadskoj Akademiji umetnosti, koji uspešno gradi karijeru.
Naši sugrađani redovni su gosti na njihovim koncertima. Tako je bilo i na nastupu povodom drugog rođendana, 29. oktobra, u Kulturnom centru. Sva mesta bila su popunjena.

MUZIČARI SVIH GENERACIJA
Šta je tajna njihovog uspeha, sa kojim izazovima se susreću, koliko je važno na vreme ući u svet muzike pitali smo sa Đorđa Damjana i članove orkestra „Frenk Sinatra”.
– Uvek rado nastupamo pred publikom, a Zrenjaninci su privilegovani. Među njima su naše porodice, prijatelji, profesori, kolege. Primetno je da sve više naših sugrađana redovno posećuje kulturne događaje, što nam je posebno drago. Odziv je uvek odličan. Tako je bilo i ovog puta i zbog toga se radujem – rekao je Đorđe Damjan i dodao:
– Naš najstariji član – saradnik je profesor u penziji, Ivan Petrov, moj deda. Takođe, raznovrstan repertoar i dobra energija koju sa sobom nosimo, privukli su pažnju muzičara iz regiona, pa se probama i koncertima rado priključuju učenici, studenti i profesori iz drugih gradova. Pored Zrenjaninaca, u orkestru su se našli svirači iz Novog Sada, Beograda i Pančeva. Program je na najlepši način upotpunio gostujući hor čiji sam član. Reč je o Pevačkom društvu „Prepodobni Rafailo Banatski” koji vodi mr Senka Milisavljević – ispričao je naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, repertoar su pažljivo pripremali. Zrenjaninci su mogli da čuju poznatu numeru „Wonderfull world” Luja Armstronga. Ubrzo potom prepustili su se „Dunavskim valovima”, a zatim i pesmi „Tamo daleko”. Šostakovič se našao u klasičnom delu, da bi usledila i „Dva čardaša”. „Ave Marija” i „Aleluja” (Hallelujah) Leonarda Koena izvele su solistkinje Vaskrsija Kovačević, Sofija Banjanin i Sara Rockov u pratnji hora. Nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

LJUBAV, TRUD, POSVEĆENOST
– Uz tortu izveli smo i rođendansku pesmu koju je i publika pevala zajedno sa nama, kao što je to činila tokom celog koncerta. Zrenjaninci nisu krili oduševljenje i pozdravljali su nas gromoglasnim aplauzima i ovacijama. U znak zahvalnosti poklonili smo im još nekoliko kultnih numera. Veče je bilo prelepo, a zadovoljstvo obostrano – kazao je dirigent orkestra.
Utiske je prenela i Sofija Banjanin, koja je više nego zadovoljna kako je nastup protekao.
– Potrudili smo se da program bude šarolik. Najviše sam, kao solistkinja, uživala u autentičnom izvođenju „Vinske pesme”, prenete s generacije na generaciju, a koju možete čuti samo na našim koncertima! Iako naš sastav čine članovi raznih uzrasta, nismo nailazili na veće prepreke tokom pripremanja repertoara. Uvek sa velikom radošću dolazimo na probe i ulažemo ogroman trud, ljubav i posvećenost svakoj kompoziciji – poručila je Sofija Banjanin.
Ema Šiveg skoro dve godine svira u „Frenk Sinatri” i koncertmajstor je. Ponosna je na svoje uspehe, prijatelje koje je stekla, ali i veliku podršku kolega i profesora.

– Imamo različite instrumente koji daju posebnu lepotu izvedbama. Vodimo računa o svakom detalju. Sviđa mi se što na koncertima ima sve više publike koja uživa u našem sviranju – rekla je Ema Šiveg.
Aleksandra Stojšin je sekretarka. Prisetila se početaka, jer je orkestar na svoje muzičko putovanje krenuo kada je bilo najteže, 2020. koju pamtimo kao godinu pandemije. Prema njenim rečima najveći izazov im je bio kako organizovati probe i skupiti sve mlade. Ništa manje komplikovano nije bilo sprovesti zdravstvene mere.
– Verujem da su sviranje i pevanje pod maskama zauvek iza nas. Pored svih poteškoća, mi smo uspeli. Bili smo uporni u nameri da istrajemo u onome što volimo i svakodnevno radimo. Vreme koje provodimo je spoj korisnog i zanimljivog. Pored toga što ozbiljno radimo, mi se i zabavljamo – kazala je Aleksandra Stojšin.

Miroslava Malbaški
Foto: Dragiša Nadlački – foto „Sova”