POSLOVNI PUTEVI VUKU GRAĐANE KA VELIKIM GRADOVIMA

Veći centri pružaju bolje prilike

Prema istraživanju o unutrašnjim migracijama koje je sproveo Republički zavod za statistiku (RZS), u prethodnoj godini 127.421 građana trajno se preselilo iz jednog u drugo mesto. Najveći broj selio se u gradove unutar iste oblasti (38,3%), a najmanje iz jednog u drugo naselje u okviru iste opštine/grada (24,3%).
Region Vojvodine, pored Beogradskog regiona, beleži pozitivnu razliku broja doseljenog i odseljenog stanovništva, sa migracionim saldom od 7.216 lica.
Najveći broj preseljenja ostvaren je na teritoriji Beogradske oblasti, i to od 52.964 (41,6%) doseljenih lica i 45.240 (35,5%) odseljenih lica. Na teritoriji Vojvodine, Južnobačka i Severnobačka oblast ostvarile su pozitivan migracioni saldo, dok je on u Banatu negativan. Zašto ljudi više ne biraju Banat za (bolji) život?

NAJVIŠE SE SELE MLADI
Mladi iz rodnog grada uglavnom odlaze na studije (najčešće u Beograd i Novi Sad), zatim u potrazi za poslom, a pored praktičnih razloga, tu su i razlozi emocionalne prirode.
Prebivalište u najvećem broju, prema istraživanjima, menjaju lica od 25 do 34 godine. Prosečna starost državljana koji su promenili prebivalište je 34,4 godine, za muškarce 34,8 godina, a za žene 34 godine.
Dvadesetosmogodišnja sugrađanka Ivana Bezek godinama živi u Novom Sadu. Kako je rekla, iz Zrenjanina je otišla zbog školovanja, a nakon toga odluku o preseljenju donela je kako bi sa partnerom započela zajednički život.
– Odlučujući razlog za preseljenje bio je stabilan posao mog momka i veće poslovne prilike za mene. Novi Sad sam zavolela u toku studiranja. Dobro sam upoznala grad, stekla prijatelje i poznanike iz struke – izjavila je Ivana i naglasila da bi o povratku u rodni grad razmislila, ukoliko bi u njemu našli dobar i stabilan posao.
Da mladi teže ka većim gradovima i u njih odlaze na školovanje sa namerom da tamo i ostanu, mišljenje je i Budimira Jovanovića, predsednika Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK) i vlasnik Keramike Jovanović.
– U Zrenjaninu je osetan nedostatak stručnog kadra. I sami smo se našli u situaciji u kojoj smo, iz tog razloga, morali da angažujemo ljude iz drugih gradova. To su zaposleni koji zbog posla svakodnevno putuju iz Novog Sada, ali niko od njih nije doneo odluku da se preseli ovde – objasnio je Jovanović.
Podaci RZS pokazuju da na nivou opština/gradova, tek je 35 u 2019. godini ostvarilo pozitivan saldo, dok je u jednoj on jednak nuli. U 133 opštine/grada migracioni saldo je negativan. Jedna od takvih gradova je i Zrenjanin gde navedeni pokazatelj iznosi -181.
Da bi se mladi vratili u rodni grad, potrebno je baviti se njima u toku školovanja. Održavanje kontakata, stimulacija uspešnih studenata i omogućavanje zaposlenja prilikom povratka – ključna je strategija za pospešivanje demografskog razvoja grada, kažu u ZREPOK-u.

MIGRACIJE STUDENATA
Istraživanja pokazuju da 67,6% studenata planira nakon završetka školovanja da ostane u Srbiji. Najviše je onih koji studiraju u svom mestu i u njemu žele da ostanu i nakon studija (39,7%). Prema istraživanju, za ostanak u rodnom gradu ili vraćanje u njega nakon studija najzastupljeniji su porodični razlozi i rešeno stambeno pitanje.
Naša sugrađanka, studentkinja Mina Milinković, ovih meseci sprema se za selidbu u Beograd. Planira da živi u studentskom domu, a kako je rekla, očekuje da će u Studentskom gradu, okružena ljudima sličnih interesovanja, i sama moći brže da napreduje.
– Nameravam da živim u Beogradu dokle god to studentske obaveze zahtevaju. Porodica i prijatelji su mi u Zrenjaninu i rado bih se u njega vratila. Ako mi se pruži prilika i nađem posao u Beogradu nakon studija, život bih nastavila i u velikom gradu – podelila je Mina.
Prema podacima, 22% studenata koji studiraju van svog mesta, nameravaju da i žive tamo gde studiraju, jer su nakon sticanja diplome u mogućnosti za lakše pronalaženje posla u struci veće. Potraga za poslom presuđujući je razlog i kada je u pitanju selidba u drugi grad, pokazuje istraživanje.

  • TEŽNJA KA INOSTRANSTVU
    Prema istraživanju nadležnih, jedna trećina ispitanih studenata izjavila je da po završetku školovanja planira da ode u inostranstvo, a čak 80% njih naglasilo je da u toj nameri imaju punu podršku roditelja.
    Kao glavni razlog za odlazak u inostranstvo najveći broj studenata (27,3%) navodi nemogućnost nalaženja posla u struci, a razlozi su i slabo plaćen posao, kao i nizak životni standard.
    Srbija je vodeća zemlja u regionu po iseljavanju mladog stanovništva. Prema rezultatima Popisa 2011, samo u periodu od 2002. do 2011. godine u inostranstvo je otišlo oko 175.000 građana Republike Srbije, prosečne starosti od oko 29 godina.

J. Šormaz