ČEDOMIR JANJIĆ, POSLE OSAM GODINA IZ IZVRŠNE PREŠAO U ZAKONODAVNU VLAST

Završićemo započeto – sledi godina novih investicija

Na obilaznici su asfaltirana 3,2 kilometra, ostaje da se urade dve kružne raskrsnice u gradnuličkom ataru i na Temišvarskom putu, kao i da se radovi na mostu završe. Takođe, završava se i projektna dokumentacija za četvrtu, poslednju fazu radova na obilaznici

Potvrđivanjem mandata odbornika i polaganjem svečane zakletve, 21. avgusta konstituisana je Skupština grada na Begeju. Za predsednika je izabran Čedomir Janjić, kome je stupanjem na dužnost prestala funkcija gradonačelnika. Izabran je na predlog 56 odbornika, tajnim glasanjem, većinom glasova, kao jedini kandidat. Janjić je tako iz izvršne prešao u zakonodavnu vlast. Za naš list govorio je o novoj funkciji, planovima, prioritetima, ali i predstojećoj borbi sa problemima u Gradu.

Izborom za predsednika Skupštine, vaša politička karijera doživela je određene promene. Kako to komentarišete?
– U izvršnoj vlasti bio sam osam godina. Veoma sam zadovoljan što prelazim u zakonodavnu vlast, a zadovoljan sam i što sam dobio podršku velike većine odbornika na konstitutivnoj sednici. Siguran sam da ćemo neke odluke koje budu od suštinskog značaja za Grad i građane Zrenjanina, donositi jednoglasno, a trudiću se da to tako i bude, zajedno sa svim odborničkim grupama u Skupštini.

Mandat predsednika Skupštine traje naredne četiri godine. Šta će biti najvažniji prioriteti?
– Naravno, moji prioriteti biće, pre svega, da sednice Skupštine protiču u konstruktivnom razgovoru, bez incidenata, kao što je to bilo i u prethodnom periodu, o svim važnim pitanjima koja se tiču Grada i građana raspravljaćemo u parlamentu. Kao što je to slučaj bio u prethodnom periodu, parlament je bio veoma efikasan. Neke od odluka donošene su za 24 časa, pogotovu što se tiče investicija i investitora i, uostalom, zbog toga smo jedna od najatraktivnijih sredina za investiranje. Zato je samo u poslednje četiri godine u Zrenjaninu otvoreno više od 5.000 novih radnih mesta, jer je i parlament tako reagovao i po toj efikasnosti smo prepoznatljivi. Verujem da ćemo takvi biti i u naredne četiri godine.

Kako će se Grad Zrenjanin, sa njime i Skupština, izboriti sa aktuelnim problemima (voda za piće, obilaznica, zagađenost vazduha)?
– Mnoge probleme smo rešavali u prethodnih osam godina. Rešićemo i ove. Jedini smo mi ti koji smo uspeli da napravimo fabriku vode, nadomak smo toga da sve to profunkcioniše na najbolji način. Moramo da uredimo i vodovodnu mrežu, uz povećanje kapaciteta u samoj fabrici vode. Očekujem i stabilizaciju vodosnabdevanja, kao i skidanje zabrane korišćenja vode za piće. Kao što sam rekao, mi smo ti koji rešavaju probleme, tako je i sa obilaznicom oko Zrenjanina – asfaltirana su 3,2 kilometra, ostaje da se urade dve kružne raskrsnice u gradnuličkom ataru i na Temišvarskom putu, kao i da se radovi na mostu završe. Sve to kasni, ali – biće urađeno. Završava se i projektna dokumentacija za četvrtu, poslednju fazu radova, očekujemo početkom sledeće godine da krene i ta izgradnja, a vidite da smo na jedan efektan način rešili i problem kafilerije, nadam se da tu neće biti dodatnih problema.

Koje su to najveće investicije koje očekujete i da li će se stari projekti realizovati?
– Naravno, očekujemo i velike investicije, pre svega kineske kompanije „Linglong”. To će značiti mnogo novih radnih mesta u narednom periodu, jer smo mnogo toga uradili da privučemo investitore, kako strane, tako i domaće. Svedoci ste i da se najveći rečni tanker za prevoz goriva gradi u Zrenjaninu, u fabrici koja nije radila godinama. Sledeće godine očekujemo i početak, možda, istorijske investicije što se tiče grada Zrenjanina, a to je spajanje autoputem Zrenjanina sa Novim Sadom i Beogradom. Siguran sam da će i ekspanzija stanogradnje biti nastavljena i da će mnogo ljudi želeti da imaju stan u Zrenjaninu.

Miroslava Malbaški