POSLOVNO-STRUČNI SASTANAK U HOTELU VOJVODINA: Pesticidi „Agromarket“, hibridi „ZP“ i poljomehanizacija „Vilidžer“

Cilj poslovno-stručnih sastanaka, kakav je bio današnji u Zrenjaninu, jeste upoznavanje šireg kruga poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka sa novinama koje nudimo kada je reč o sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i popravljanje svojstava zemljišta – rekao je danas diplomirani inženjer Ivan Valent, menadžer „Agromarketa“ Kragujevac za srednji Banat i južnu Bačku, na sastanku održanom u hotelu Vojvodina.

On je istakao da su predstavljeni kompletni programi zaštite i ishrane 50 biljnih vrsta od pšenice, kukuruza i uljarica do najrazličitijih vrsta povrća, voća i cveća, ukasnog bilja i šampinjona.

Svakom posetiocu skupa poklonili smo po jednu takvu publikaciju od stotinak strana. Uz široku ponudu svetskih hemijskih kuća tu je i naš preparat za zaštitu soje „Max 51“, proizveden u našem pogonu. Rezistentan je na štir, koji je specifičan problem za ovdašnje useve. Novina su i trokomponentni preparati za zaštitu kukuruza „Arigo“ i „Principal plus“ američke kompanije „Di pon“.

Organizator sastanka po tradiciji je bila jedinica Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.

Od praktičnog značaja za ratare, povrtare i voćare je i to da sve isporuke iz ponude „Agromarketa“ od ove godine dolaze iz novog savremeno opremljenog logističkog centra u Inđiji.

O ponudi Instituta za kukuruz Zemun polje – čiji je „Agromarket“ najveći distributer – detaljno je govorio doktor Željko Kaitović. On je kao kvalitet ZP hibrida istakao da se sve faze proizvodnje: od laboratorijskih ogleda preko proizvodnje sirovog semena do njegove dorade, odvijaju u našoj zemlji, pa su vrhunski prilagođeni domaćim agroekološkim uslovima.

Aktuelni su hibridi manje visine sa niže lociranim klipom i uspravnim listovima – ističe doktor Kaitović. Njegova poruka je da nema hibrida otpornih na sušu, ali postoje oni koji je lakše podnose!

O „Agromakretovom“ programu sredstava za poboljšanje kvaliteta zemljišta primenom mikroelemenata „Fitiofert“ govorio je dipl. inž. Milan Kusalo, a novine u programu poljomehanizacije i alata „Vilidžer“ predstavio je diplomirani inženjer Damir Vetrab.

M. S-n.

Snežana Parađenović Poljoprivredna stručna služba