POVODOM „ZAPALJIVE” VODE IZ STAJIĆEVA OGLASIO SE „VODOVOD”: Problem rešava vodotoranj ili prizemni rezervoar

Na društvenim mrežama pre nekoliko dana pojavio se nesvakidašnji snimak iz Stajićeva. Naime, voda koja teče iz slavine u jednom domaćinstvu u blizini plamena upaljača buknula je i pretvorila se u vatreni mlaz. Povodom toga JKP Vodovod i kanalizacija” izdalo je obaveštenje u kojem se navodi da se, od kada postoji sistem vodosnabdevanja, u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina javlja i problem prisustva većeg broja gasova u vodi. Među njima je i metan, koji je u vodi zapaljiv.

Kako bi se ovaj problem rešio, potrebno je izgraditi vodotoranj ili prizemni rezervoar, ističe “Vodovod”. U Stajićevu je na izvorištu, odakle se ovo naseljeno mesto snabdeva vodom, ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova.

Ipak, dešava se da određena količina ostane u vodi, pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju značajne količine metana u vodi – kaže Siniša Gajin, PR “Vodovoda”.

Pošto je metan lakši od vazduha, bitno je redovno vetriti prostorije gde se upotrebljava voda, a poželjno je držati otvorene prozore u kupatilu.

Kao što je rešen problem u svim drugim naseljenim mestima sa prisustvom metana, radi se i na rešavanju problema u Stajićevu, kao i u Belom Blatu.

Postoji nekoliko opcija kako da se problem reši, za svaku su potrebna značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbeđena kako bi se ovaj problem trajno rešio – najavljuje Gajin.

J.Š.