POVRATAK BISTE SLOBODANA BURSAĆA – Neophodno sakupiti 120.000 dinara

Akcija nekoliko zrenjaninskih organizacija za obnovu biste Slobodana Bursaća u Aleji velikana u Karađorđevom parku predstavljena je danas javnosti na konferenciji u gradskoj kući. Akciju su pokrenuli Vladimir Coka Stojković, direktor Horskog festivala koji nosi ime velikana čija bista nedostaje, „IPMedia 023“, uz podršku Rotari kluba Zrenjanin, „Kultur Kick creative productions“ kao i Kulturnog centra Zrenjanina. Njima su se do sada pridružili i CEKOM (Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju), Narodni muzej, Zrenjaninska filharmonija i hor Sveti Serafim Sarovski. Da bi se postavila nova bista potrebno je sakupiti 120.000 dinara, a originalni kalup nalazi se u depou Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

-Bronzana bista će biti ista kao originalna, a moraće da se popravi i sam postament. Akcija je zamišljena tako da se na koncertima, predstavama, izložbama i drugim kulturnim manifestacijama prikuplja novac, kako u kutijama izloženim na samim događajima, tako i preko nameskog računa koji je otvoren za ovaj projekat – najavio je Stojković, direktor Horskog festivala.

Broj žiro računa u Komercijalnoj banci je 205-0000000240241-75, a organizatori su već najavili najmanje tri događaja. U 19 časova u četvrtak, 22. decembra, održaće se novogodišnji humanitarni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać“ pod nazivom „Praznične horske čarolije“ u velikoj sali Kulturnog centra. Nedelju dana kasnije, 29. decembra, hor „Sveti Serafim Sarovski“ nastupiće u Baroknoj sali Gradske kuće, a u sredu, 4. januara, i Zrenjaninska filharmonija će održati tradicionalni novogodišnji koncert, gde će se takođe prikupljati prilozi.

U ferbuaru je najavljena predstava CEKOM-a u KCZR, a planirano je da se u organizaciji Rotari kluba održi koncert za orgulje u Reformatorskoj crkvi. Organizatori akcije pozivaju i sve koji bi želeli da se uključe i doprinesu akciji organizacijom kulturnih dešavanja u okviru kojih bi se sakupljala sredstva.
S.K.