PREDAVANJE STRUČNJAKA UPRAVE ZA VETERINU: Potrebna je saradnja za borbu protiv aflatoksina

Problem sa povišenim nivoom aflatoksina ima u sremskom, severnobanatskom, zapadnobačkom, severnobačkom i mačvanskom okrugu, zbog čega je Uprava za veterinu nabavila mikofiksatore koje će dobiti najugroženiji problematični proizvođači mleka, rekla je načelnica veterinarske inspekcije dr Ljiljana Ivanjac na predavanju održanom danas u gradskoj kući.

Ona je apelovala na proizvođače da sarađuju sa veterinarskom inspekcijom koja pokriva troškove uzorkovanja mleka. Dodala je i da je inspekcija ove godine pažljivo pratila nivo aflatoksina zbog suše koja se desila letos: – Uprava za veterinu ima stalnu saradnju sa sirovinskim službama mlekara koje su najveći otkupljivači mleka i koje redovno prijavljuju akcidente. Takođe, imamo i stalne nadzore i kontrolu veterinarskih inspektora. Ne treba računati da će aflatoksin nestati, nego treba da naučimo da se borimo protiv toga, zajedničkom saradnjom proizvođača sa stručnim službama – kazala je ona.

Ona je objasnila da je krivac za pojavu aflatoksina u mleku promena klime u celom svetu. Dodala je i da je stručna radna grupa Ministarstva poljoprivrede 2014. godine zaključila da ne možemo da pariramo evropskom zahtevu za nivo aflatoksina u mleku od 0,05 mikrograma po litru zbog čega je granicu postavila na 0,25 mikograma, što je rigorozniji kriterijum u poređenju sa SAD i Rusijom, ali je problematično zbog saradnje sa Evropskom unijom.

Na skupu je učestvovao i dr Miodrag Gluhović, samostalni savetnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, koji je govorio o toksinima u hrani za životinje, načinima kontaminacije i merama prevencije.

Predavanje „Ocena stanja useva kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu roda 2017. godine” organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za zaštitu bilja i Uprava veterine.

M.M.

IMG_20171011_122019