PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OTVORIO „ESEKS JUROP“: Investicija vredna 30 miliona evra

– Veoma sam ponosan na činjenicu da sam ovde bio pre osam meseci, na polaganju kamena temeljca, a danas se pred nama uzdiže „Eseksova“ hala od 16.000 kvadratnih metara. Za ovako kratak rok naši korejski prijatelji i investitori uspeli su da izgrade fabriku koja je na veoma visokom tehnološkom nivou, koja će zapošljavati 162 radnika, od kojih je 67 već zaposleno. Mi smo kao država u vidu subvencija dali 1,62 miliona evra, dok je ukupna vrednost investicije 30,4 miliona evra. Ono što je u svemu najvažnije jeste značaj ove investicije ne samo za Grad Zrenjanin i Vojvodinu, već i za čitavu Srbiju. Izvoz koji će firma imati je između 132 do 150 miliona evra i to je od ogromnog značaja za našu zemlju – istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom današnjeg otvaranja novoizgrađene fabrike za izradu bakarnih žica južnokorejsko-američke kompanije „Eseks Jurop“ u industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“ u Zrenjaninu.

Vučić je dodao da Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najnižu stopu nezaposlenosti u svojoj istoriji, odnosno najvišu stopu zaposlenosti i da će plate u ovoj kompaniji iznositi oko 90.000 dinara.

Otvaranju su pored predsednika države prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, ambasador Južne Koreje u Srbiji Čo Hjongčan, predsednik LS Grupe Kristofer Ku, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici korejske organizacije za promociju trgovine i investicija KOTRA.

Fabrika za proizvodnju emajlirane bakarne žice koju je Zrenjanin danas dobio, deo je kompanije „Eseks Jurop“, evropske podružnice kompanija „Superior Eseks“, člana LS grupe koja je gobalni lider u proizvodnji i distribuciji emajliranih, bakarnih i aluminijumskih žica sa sedištem u Atlanti.

O značaju dolaska kompanije „Eseks Jurop“ u Zrenjanin, ali i o promociji grada kao investicione destinacije govorio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Možemo slobodno da se pohvalimo da je Grad izuzetno mesto za investiranje. Pre svega veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Vučiću, koji je od Srbije napravio dobro mesto za ulaganje i investiranje. Prošle godine u Zrenjaninu je otvoreno 3.000 novih radnih mesta, a do kraja ove godine očekujemo još 1.600 radnih mesta. Mislim da nas značajne investicije i nova radna mesta tek očekuju u ovom gradu – naglasio je gradonačelnik Janjić.

Ekonomija je jedna od ključnih oblasti u kojima Srbija i Republika Koreja razvijaju prijateljske veze i odnose. O značaju ovog višedecenijskog prijateljstva i ekonomskoj saradnji govorio je ambasador Južne Koreje u Srbiji Čo Hjongčan kome je današnja poseta Zrenjaninu prva aktivnost na toj dužnosti. Ambasador je rekao da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog i da Južna Koreja želi da svoje iskustvo ekonomskog oporavka i napretka podeli sa srpskim prijateljima. Njega je pre otvaranja fabrike u svom kabinetu ugostio gradonačelnik Janjić.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak