PREDSTAVLJEN PROJEKAT NALEDA-a: Bolji položaj sezonskih radnika

Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika”, projekat je koji NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), sprovodi od 2015. godine uz podršku Nemačke organizacije za razvoj saradnje (GIZ) i uz učešće ministarstva poljoprivrede, finansija i rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, održan je u četvrtak, u baroknoj sali gradske kuće u Zrenjaninu.

Učestvovali su poslodavci iz oblasti poljoprivrede, kao i sezonski radnici (ili oni koji su zainteresovani za dodatne izvore prihoda – iz kategorije nezaposlenih ili socijalno ugroženih).

Info dan je otvorio Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, a o projektu je prisutnima govorio Nebojša Žugić, menadžer za pravne poslove. Žugić je naglasio da ne postoji evidencija sezonskih radnika, a oni koji su neprijavljeni ne ostvaruju pravo na penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu. Državna kasa ostaje bez prihoda od poreza, kao i lokalne zajednice. Nova zakonska rešenja treba da omoguće i jednostavnije prijavljivanje i odjavljivanje radnika, s obzirom na to da su sezonski poslovi vezani za određeno vremensko angažovanje, kao i to što rad na otvorenom, recimo na njivi, zavisi i od vremenskih uslova. Takođe, rečeno je da će biti predloženo da sezonski radnici za vreme takvog angažovanja ne gube socijalnu pomoć, a da poslodavcima treba da omogući brzu prijavu i odjavu radnika, bez birokratske procedure.

5-naled

Inače, cilj projekta je da omogući lakše zapošljavanje sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, kroz jednostavniju proceduru posredovanja između poslodavaca i sezonskih radnika i lakši proces prijave sezonskih radnika, a predstavljen je i predlog budućeg zakonskog rešenja i mogući načini primene. Projekat predviđa izradu zakonskog okvira i razvoj elektronskog sistema za prijavu i uplatu poreza i doprinosa za sezonce.

U poslednjem kvartalu 2016. godine, kako je rečeno, samo u sektoru poljoprivrede, oko 65 odsto radnika angažovano je bez ugovora. Nova rešenja značajno će pojednostaviti proceduru prijave i smanjiti birokratske prepreke, omogućiti zaštitu svih prava sezonskih radnika i stimulisati poslodavce da poštuju propise.

Projekat Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika” finansiran je sredstvima Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

M.B.

Opširnije u štampanom izdanju

5-naled