PREDSTAVNICI LOKALNE SAMOUPRAVE O INVESTICIJAMA I RAZVOJU INDUSTRIJSKIH ZONA

Zrenjanin ima dobru perspektivu

  • Ove jeseni počinje proizvodnja u južnokorejskoj kompaniji „Eseks”, što je u ovom trenutku najvažnija vest – kaže gradonačelnik Čedomir Janjić

Po industrijskoj razvijenosti, Zrenjanin je nekad bio među vodećim gradovima, ali je za vreme tranzicije sa privredne scene nestalo više od 30 preduzeća, pre svega, zbog loše privatizacije.
Kreirajući nove uslove, lokalna samouprava vidi prednost u lokalnom i ekonomskom razvoju kroz svoje tri industrijske zone, gde napreduju domaće i strane kompanije koje zapošljavaju velik broj ljudi.
POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA
– U intenzivno rešavanje problema krenuli smo izgradnjom infrastrukturno opremljenih industrijskih zona, a uspešno smo promovisali pogodnosti za investiranje. Otišli smo korak dalje i, zbog zainteresovanosti investitora, doneli odluku o proširenju zona i Slobodne zone jer postoji interesovanje investitora – navodi gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, dodavši da je prednost zona lokacija i to što su u vlasništvu lokalne samouprave.
Janjić ističe da je gradska administracija, na čijem je čelu, u prethodnom periodu radila na promovisanju industrijskih zona, potencijalu grada, stvaranju pozitivne poslovne klime za domaće i strane investicije, smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju kvaliteta života sugrađana. Kako kaže, Grad je ekonomski napredovao i to će biti još vidljivije u narednom periodu.
– Ne pravim razliku između domaćih i stranih investitora, važni su i oni koji zapošljavaju deset, i oni koji zapošljavaju više hiljada radnika. Ako bih nekoga morao da izdvojim, to su investitori koji su u proteklom periodu nekoliko puta proširivali proizvodne kapacitete i broj zaposlenih kao što su nemački „Drekslmajer”, italijanski „Fulgar” i domaća kompanija „Gomeks”. Sada nam u industrijske zone dolaze i svetski renomirane kompanije, koje će uz poslovanje po najvišim standardima, zaposlenima ponuditi i viša primanja. Ove jeseni počinje proizvodnja u južnokorejskoj kompaniji „Eseks”, što je u ovom trenutku najvažnija vest – objašnjava gradonačelnik.
ATRAKTIVNI SMO ZA INVESTIRANJE
Veliku ulogu u privlačenju investitora ima i Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj (LER), koja radi u okviru Odeljenja za finansije Gradske uprave i u sistemu je rada Kabineta gradonačelnika što ih izdvaja od drugih jer su timskim radom Zrenjanin učinili atraktivnim za investiranje.
Janjić podseća da je, zahvaljujući Kancelariji i projektu koji su inicirali, svojevremeno Grad dobio oko četiri miliona evra iz fondova EU za opremanje industrijske zone „Jugoistok”. Kako navodi, zaposleni u Kancelariji deo su celokupne logistike Gradske uprave, kada su u pitanju svakodnevni kontakti sa investitorima, promocija potencijala, praćenje realizacije investicija, pomoć investitoru pri odabiru radne snage… To je potvrdio i Jovan Vukanović, šef Kancelarije za LER.
– Mnogo smo radili na kreiranju pozitivne slike kod potencijalnih investitora, posećivali sajmove i promovisali Grad kao jedan od najperspektivnijih za investiranje u Jugoistočnoj Evropi. Rezultat je otvaranje više od 3.000 radnih mesta na teritoriji Grada u 2017. godini, a do kraja 2018. bi trebalo da se otvori još 1.000 – ocenjuje Vukanović i dodaje da su neki od pokazatelja da idu dobrim putem visokotehnološke kompanije sa savremenim proizvodnim pogonima koje se otvaraju u Zrenjaninu, koji su prepoznali naš grad kao mesto za dobru investiciju, a ovdašnje radnike kao visokoobučene i predane svom poslu i gde su početne plate mnogo više od državnog minimuma.
Vukanović kaže da sve više domaćih privrednika kupuje zemljište u našim industrijskim zonama i odlučuje se za pokretanje proizvodnje, a da cena rada proporcionalno raste. On napominje da im administracija Vlade Srbije daje bezrezervnu podršku i pomoć prilikom pregovora sa investitorima.

  • SARADNJA SA PRIVATNIM SEKTOROM
    Jovan Vukanović ističe da je lokalni ekonomski razvoj sam po sebi proces promena u kojem javni i privatni sektor zajednički moraju da prepoznaju probleme u privrednom okruženju, sprovedu politiku i program koji utiču na smanjenje problema i čine da lokalna zajednica bude konkurentnija, a privreda jača, čime se unapređuje životni standard. Samim tim, kako kaže, saradnja je dobra, ali može se unaprediti.

I. ISAKOV