PREDUZEĆE „PIJACE I PARKINZI” DOBRO POSLOVALO U OVOJ GODINI

Okrenuti tržištu uz domaćinsko upravljanje

Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi” od prošle godine nema status indirektnog budžetskog korisnika. Izmenama Zakona o komunalnim delatnostima, preduzeće je potpuno okrenuto ka tržištu. Dobit se na kraju godine deli sa osnivačem, koji i dalje ima potpunu kontrolu rada.
– Mislim da možemo da budemo zadovoljni sa poslovanjem preduzeća. Od kada je i osnovano, 2002 godine, ovo je prva godina da ostvaruje dobit – kaže Ilija Mandić, direktor JKP „Pijace i parkinzi”.
Uprkos uspešnom poslovanju, preduzeće se susreće i sa problemima koje rešava.
– Glavni problem sa kojim se suočavamo jeste naplata potraživanja, koja se odnose na posebne parking karte (PPK) poznate kao kazne za parkiranje. Dok smo imali status indirektnog budžetskog korisnika, prihod od parkiranja bila je lokalna komunalna taksa. Sada, od kada je to komunalna usluga, na svaku izdatu kartu moramo da platimo porez. Apelujem na građane koji koriste javna parkirališta da plate parking kako se ne bi kasnije izlagali dodatnim troškovima – navodi on.
Drugi problem koji se javlja, tiče se pijaca. Veliki broj hipermarketa koji se otvaraju, svakako utiču na promet proizvoda koji se prodaju na pijacama, a koji je opao je za blizu 15 odsto.
– Preduzeće će nastaviti da održava i ulaže u postojeću komunalnu infrastrukturu. Uspeli smo da rekonstruišemo dve od tri pijace kojima preduzeće upravlja, što je veliki uspeh jer se više od trideset godina nije u njih ulagalo – rekao je rekao je direktor „Pijaca”.
U planu za narednu godinu, prema rečima Mandića, jeste uređenje popularnog buvljaka, koji se nalazi neposredno pored Centralne pijace, kao i uređenje parkirališta.
– Što se tiče parkinga u ulici Vuka Karadžića, to je zaista veliki problem, jer nije priveden svojoj nameni. Preduzeće je imalo u planu da uradi projekat za zatvorene garaže, gde bi praktično automobile iz centra grada parkirali po obodu. To je javna površina, ali nisu sve parcele uknjižene. Čim se steknu uslovi, mi ćemo odmah krenuti u realizaciju izrade projektno-tehničke dokumentacije, kako bismo taj parking priveli nameni – ističe Mandić.

  • PAUK NOSI VOZILA SA ZELENIH POVRŠINA
    – Što se tiče rada specijalnog vozila „pauk”, možemo da istaknemo da tu isključivo radimo uslugu odnošenja nepropisno parkiranih vozila, po nalogu saobraćajne policije ili komunalne inspekcije, ukoliko izdaju nalog za odnošenje sa zelenih površina. Preduzeće je prošle godine izmenilo svoj cenovnik u okviru koga se usluga „pauka” naplaćuje po težini vozila. Možemo istaći da su se prihodi preduzeća po ovoj usluzi povećali za 30 odsto zahvaljujući odličnoj saradnji sa Policijskom upravom u Zrenjaninu – ističu u JKP ,,Pijace i parkinzi”.

 

  • JAVNA NABAVKA NIJE PROŠLA

Na pitanje zašto se stalo sa uređenjem protivpožarne zaštite, u okviru koje su radovi počeli pa obustavljeni na bagljaškoj pijaci, Ilija Mandić ističe da MUP, odnosno sektor za vanredne situacije u Zrenjaninu nije dao saglasnost na projektno-tehničku dokumentaciju, pa zbog toga nije dobijena upotrebna dozvola.
– Međutim, sada se taj problem rešava. Grad je investitor, izvođač je ovih dana otpočeo radove i mi se nadamo da će oni u roku biti završeni, a to je negde oko 30 dana. Nakon toga ćemo dobiti upotrebnu dozvolu i pijaca će nesmetano funkcionisati – kaže direktor Mandić.

M. Malbaški