PREREGISTRACIJA TRAKTORA, PRIKOLICA I RADNIH MAŠINA

Zemljoradnici na muci

Poljoprivrednici do naredne srede, 3. aprila, a shodno Zakonu o bezbednosti saobraćaja, treba da preregistruju svoje traktore, prikolice i radne mašine i na njima stare tablice zamene novim. Osim što im donosi novi izdatak, ova obaveza delu ratara čini se neostvarivom, s obzirom da je mašinski park kojim raspolažu, i koji koriste na svojim imanjima, prilično zastareo.
Da bi prošao tehnički pregled traktor, na primer, mora da ima potpuno ispravan kočioni sistem, kao i sva četiri ispravna pneumatika. Vozila moraju da imaju odgovarajuću svetlosnu signalizaciju kao što su poziciona i stop svetla, ispravne pokazivače pravca, kao i tablu koja označava sporo vozilo, ali i žuta rotaciona svetla i protivpožarnu zaštitu.
Po novom pravilniku svi traktori koji dolaze na tehnički pregled moraju biti fotografisani i vizuelno pregledani na poligonu. Još jedan problem za poljoprivrednike jeste registracija traktorskih prikolica za koje je do sada bila izdavana samo registraciona nalepnica, a sada i prikolice moraju da prođu tehnički pregled.
Mada se slažu sa potrebom da njihova mehanizacija ne ugrožava bezbednost saobraćaja na lokalnim drumovima, u Lukićevu vlasnici starijih traktora ne gledaju blagonaklono na obavezu da odu na tehnički pregled jer najpre na njemu moraju da otklone sve nedostatke, a to nije ni malo jeftino.
– Smatram da je zakon previše rigorozan, posebno za male poljoprivrednike, one koji obrađuju samo svoju zemlju. Dodatni troškovi koje donosi Zakon itekako će mnogim domaćinstvima teško pasti. Zakon nam je potreban, tu se slažemo, ali potrebno ga je doraditi da bi se ratarima koliko-toliko olakšao posao, bili oni veliki ili mali – rekao nam je Mitar Ninić, poljoprivrednik iz Lukićeva.
U Auto-centru „Tanasić” vele da naši ratari nisu ozbiljno shvatili obavezu iz novog Zakona o saobraćaju i sada su u problemu jer moraju da preregistruju vozila, a vremena je sve manje.
– Zato su gužve velike, i da samo radimo registraciju poljoprivrednih mašina, opet ne bismo stigli sve da obavimo do datog roka. Veliki je problem i to što ratari, ako nemaju u svom mestu mogućnost za tehnički pregled, moraju da prelaze velike razdaljine do najbližeg takvog centra, a to su jako veliki troškovi naročito ako ratar ima više mašina. Ne gubi se, dakle, samo novac, već i vreme. Nama je poseban problem kada moramo da idemo na teren i tamo pregledamo vozila, zato što nemamo uslove koje imamo u servisu, a teško je i rataru jer on mora da nađe poligon gde pregled može da se obavi – objasnio nam je Tomislav Tanasić, vlasnik Auto -centra „Tanasić”.

  • Ministar razume poljoprivrednike
    – Predložiću Vladi Republike Srbije nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na osnovu kojih poljoprivredni proizvođači neće morati da preregistruju traktore i poljoprivredne mašine kojima su izdate trajne registracije i stare registarske tablice – rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potvrđujući da zna za izdatke i probleme sa kojima su se suočili poljoprivrednici, vlasnici starih traktora i poljoprivredne mehanizacije.

Ž. Mišić