PRIGODNIM PROGRAMIMA U ZRENJANINSKIM ŠKOLAMA I SVEČANOM AKADEMIJOM U KULTURNOM CENTRU OBELEŽEN SAVINDAN

Đačke priredbe svetitelju u čast

Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi, srpske crkve i škole svetiteljskoj glavi. Pojte mu Srbi pesmu i utrojte – čulo se na Savindan, 27. januara, ali i 26. januara, jer su mnoge škole svoju slavu obeležavale dan ranije.
Rastko Nemanjić beše dete vladarskog roda, koje zameni gospodske haljine monaškom rizom i sa njome uze ime Sava, po svom duhovnom uzoru, Svetom Savi Osvećenom. Uze Sava umesto mača krst, kao oružje protiv vidljivih i nevidljivih neprijatelja, i postade duhovni vođa srpskog naroda kroz vekove. Glavna misija mu beše prosvećivanje naroda, te uvek iđaše sa knjigom u ruci. Zato posta i osta školska slava, zaštitnik đaka, učitelja, profesora.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA
U mnogim školama održane su priredbe, a đaci su se setili svog duhovnog zaštitnika. Srpska pravoslavna crkvena opština organizovala je tradicionalnu svetosavsku akademiju u Kulturnom centru u nedelju, 27. januara. Nastupili su crkveni horovi „Žene mironosice” kojim je dirigovala Kamelija Ćirić, Dečji hor pri hramu Svetog Arhangela Mihaila-Ruska crkva, koji vodi Milica Dosković i Dečji i mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski” sa dirigentima Jasnom Drašković i Milanom Milisavljevićem.
Svetosavsku besedu, koja je, kao i akademija, bila u znaku jubileja, 800 godina od autokefalnosti (samostalnosti) Srpske pravoslavne crkve (SPC) održao je đakon dr Ivica Čairović, docent Bogoslovskog fakulteta SPC univerziteta u Beogradu. Akademiju su vodili glumci Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” Milan Kočalović i Miljan Vuković.
MIROSLAVA MALBAŠKI I MILENA BEČEJAC

Opširnije u štampanom izdanju