PRIMENA ZAKONA O STANOVANjU: NAJPRE UPISIVANjE STAMBENIH ZAJEDNICA

Još četiri meseca za registraciju zgrada

Ukupno pet stambenih zajednica Grada Zrenjanina registrovano je do sada, od oko 260 zgrada, koliko se procenjuje da ih ima. Ipak, nema mesta za brigu, poručuju iz Gradske uprave, budući da je registracija počela tek u junu, a da su ostala još četiri meseca da stanari zgrada to obave. Zbog malog broja prijavljenih, za jesen je odložena i obuka za profesionalne upravnike zgrada.

Prema Zakonu o stanovanju, koji je stupio na snagu 31. decembra prošle godine, stambene zgrade sada postaju stambene jedinice koje treba da se upišu u registar koji vodi Gradska uprava u Zrenjaninu.

– Tek od prvog juna postalo je moguće registrovati se zato što što je trebalo formirati Registar i obučiti zaposlene koji će da ga vode. Do 12. decembra ove godine građani će moći da prijave svoje stambene zajednice. U većini gradova u zemlji ova procedura je u povoju,  , a Zrenjanin je po tome jedan od uspešnijih – kažu u oOdseku za stambene poslove Odeljenja za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovine u Gradskoj upravi. U Novom Sadu i Subotici, na primer, za sada nema ni jedne registrovane zajednice, u Kikindi postoji jedna, dok ih na Novom Beogradu ima više od 50, što se može videti u javno dostupnoj elektronskoj evidenciji stambenih zajednica Republičkog geodetskog zavoda. Iz Gradske uprave takođe navode da to što je pet zajednica uvedeno u evidenciju ne znači da su preostale potpuno neorganizovane, već da postoji mnogo stambenih zgrada koje funkcionišu, ali koje samo treba da se registruju po istoj proceduri kao i ostali.

Potrebna dokumenta za to mogu se dobiti u gradskoj kući u Uslužnom centru na šalteru broj 8, ili na sajtu grada www.zrenjanin.rs pod odeljkom E-uprava, zatim Urbanizam, pa onda klikom na imovinsko pravo.

Pre podnošenja formulara za registraciju, stanari bi trebalo da održe sednicu skupštine stanara na kojoj će izabrati upravnika zgrade – nekoga između sebe, ili će angažovati preofesionalnog upravnika. On, ili neko iz zgrade, prema dogovoru stanara, treba da registruje stambenu jedinicu u Gradskoj upravi. Ako se desi da stanari ne mogu da se dogovore koga će angažovati kao upravnika, lokalna samouprava će im dodeliti prinudnog upravnika, što će početi da se radi tek posle Nove godine, kažu u Odseku za stambene poslove.

Sledi i obuka za profesionalne upravnike, što je zadatak koji treba da sprovede Regionalna privredna komora Zrenjanin. Obuka će biti održana na jesen, a ne u toku leta kako je bilo prevdiđeno, zato što se na pozive zrenjaninske privredn ekomore nije odazvao dovoljan broj ljudi, prenose „Večernje novosti”. Prema rečima Saše Božjaka, direktora firme „HKS”, koja održava stotinak zgrada u Zrenjaninu, mogući razlozi za to su nesigurnost ljudi što se tiče obavljanja tog posla, kao i visoka cena obuke za upravnika, jer košta 45.000 dinara.
M.Maričić