PRIPREME ZA „DANE PIVA”: Najveće pivare – glavni zakupci

Tri najveće pivare u vlasništvu međunarodnih kompanija – „Apatinska pivara”, „Hajneken” (Zaječar) i „Karlsberg (Čelarevo) zakupci su najviše štandova na Žitnom trgu i Trgu slobode, tokom predstojećih “Dana piva” – rezultat je prvog javnog nadmetanja održanog danas. Na početku licitacije članovi Komisije za javno otvaranje ponuda naglasili su da će ugovori biti potpisani za najmanje pet dana, budući da je u ime grada potpisnik gradonačelnik, koji momentalno nije u gradu. Do tog trenutka i ovi podaci su samo preliminarni.

Izlicitirana je približno polovina ponuđenog prostora. U najvaćem broju slučajeva izlicitiran zakup štandova za prodaju pića na Žitnom trgu veći je za dvadesetak procenata. Ima štandova na Trgu slobode gde je „Apatinska pivara“ zakupila pet lokacija površine 25 do 45 kvadratnih metara za iznos znatno uvećan (sa 205.900 – na 271 hiljadu, sa 205.900 na 463, odnosno 511 hiljada dinara).

 

Veliki štand C na Žitnom trgu zakupila je pivara „Hajneken” za 520.000 dinara, što je skoro dvostruko više u odnosu na početnu zakupninu od 290.400 dinara. Od šest ponuđenih štandova za prodaju hrane i pića Samostalna ugostiteljska radnja „Cane sport” iz Sopota zakupila je na Žitnom trgu dva po upola višim cenama u odnosu na početne (sa 429.000 na 654.000, odnosno sa 132 na 186 hiljada dinara). Za četiri slična štanda na Trgu ovog puta nije bilo interesovanja.

Nije bilo interesovanja za lokaciju „Trg Zorana Đinđića” koja je predviđena za prezentaciju jedne pivare. Početna cena zakupa ovde je bila 400 hiljada dinara.

Nekoliko učesnika javnog nadmetanja uz pohvalu zbog blagovremenog raspisa javnog poziva za zakup prostora za „Dane piva”, zamerilo je organizatorima javnog nadmetanja to što je rok između objavljivanja oglasa u medijima – od petka do utorka bio prekratak.

Najveću pojedinačnu zakupnina platiće „Udruženje za organizovanje zabavnih igara“ iz Beograda za decu („Luna park”) na gradskom parkingu „Prevlaka” – 801.000 dinara.

M. S-n.