PRIVREMENO REŠENJE NE FUNKCIONIŠE: SKELA U TARAŠU STOJI USIDRENA

Teško se upravlja brodom

Dva meseca od pompeznog dočeka tegljača „Štrbac” u Tarašu, ovo plovilo ne uspeva da ispuni zadatak i prevuče skelu na bačku obalu Tise, gde se nalazi oko 2.000 hektara oranica koje Tarašani obrađuju. Kako navode iz tamošnje mesne zajednice, kormilari su se smenjivali, ali nijedan nije postigao da adekvatno upravlja brodom i omogući prelaz poljoprivrednih mašina preko Tise.
Zbog novog evropskog zakona, ova reka je proglašena za međunarodni plovni put, pa taraška skela više ne može da se pokreće preko čelične sajle kao u poslednjih vek i po. Zato je lane nakon jesenjih radova na njivi otkačena sa sajle. Alternativni prelaz preko Tise nije bio obezbeđen, zbog čega su poljoprivrednici iz Taraša protestovali krajem marta ove godine.
Potom je zamenik gradonačelnika Saša Santovac obznanio privremeno rešenje – da će brodogradilište „Begej šipjard 2” iznajmiti Gradu Zrenjaninu remontovan tegljač koji će vući skelu. Krajem aprila „Štrbac” je pristigao u Taraš gde ga je dočekao zamenik gradonačelnika sa meštanima, uz kamere.
Najavljeno je da će skela u narednih par dana biti u funkciji.
Međutim, kako navodi poljoprivrednik Goran Mijatov koji na bačkoj strani reke radi zemlju, skela je u poslednja dva meseca radila samo dan-dva, sa oko pet prelazaka.
Problem je u tome što niko od kormilara, koje nalazi Grad na osnovu dogovora sa brodogradilištem, nije uspeo na odgovarajući način da manevriše brodom tegleći skelu, objašnjava Milorad Krstin, predsednik Saveta taraške MZ.
– Dođe stručno lice, kapetan, trude se, pokušavaju, ali im teško polazi za rukom da taj brod, koji je čvrstom vezom privezan za skelu, usmere takoreći pod uglom od 90 stepeni do druge obale. Momentalno brod nam stoji – objašnjava Krstin. Dodaje da se nada da će se ovaj problem rešiti uz pomoć zamenika gradonačelnika Saše Santovca.
Za oko 40 dana zemljoradnike iz Taraša očekuju radovi na njivama sa bačke strane Tise, upozorava Goran Mijatov. Sada prelaze oko 50 kilometara preko Žabaljskog mosta kako bi došli do svojih oranica. Pritom je zatvorena i „prečica” – put po dolmi koja povezuje izletište Babatovo sa magistralom Zrenjanin–Novi Sad, negoduje Mijatov.
– Znači ne možemo da prođemo tuda, a ni skela nam ne radi. Skela nije predviđena da je gura brod nego da ide na sajlu. Ona je bila vodilja skele, koja je onda uvek išla na mesto predviđeno za stajanje, i po vetru i po mirnoj vodi, a ne levo-desno – navodi Mijatov. Uveren je da saobraćaj preko Tise neće funkcionisti dok se ne vrati sajla.

M. Maričić