TRADICIJU IZ PLANINSKIH KRAJEVA OŽIVELI U BANATSKOJ RAVNICI

Za najsnažnijim konjima ostala samo prašina

Takmičenje radnih konja u vuči trupaca „Štraparijada” početkom jula četvrti put održano je u Česteregu. Okupili su se uzgajivači konja iz svih krajeva Srbije, kao i veliki broj posetilaca.
Štrapari svih generacija, nakon višesatnog putovanja trudili su se da svoje mezimce održe u dobroj formi. Iz prikolica su virile bale deteline, a konjušari su prolazili sa kantama vode koje su im prinosili.
Pripreme za takmičenje počele su merenjem i kategorisanjem grla. Snažni pastuvi nestrpljivo su čekali svoj red. Njišteći jedni na druge, pokazivali narav i odmeravali snage.
Publika okupljena oko staze bodrila je učesnike. Prisutni su među sobom procenjivali težinu konja, komentarisali napor koji treba da ulože na jakom suncu i dovikivali savete o usmerenju takmičara i položaju lanca.
– Deblo je natopljeno od kiše, tako da je mnogo teže nego što nama ovako izgleda. Treba da bude lakše – konstatovao je jedan od posetilaca manifesticije. Njegov sagovornik se nije složio.
– Konji, nenaviknuti na težak rad, ne daju sve od sebe – prokomentarisao je.

DA SE TRADICIJA NE PREPUSTI ZABORAVU
Sa Petkom, konjem starim pet godina i teškim više od pola tone na manifestaciju je iz Loznice došao Aleksa Gligorić u društvu prijatelja Stefana Arsića. Kako kažu, mlado grlo učestvovalo je tek na nekoliko štraparijada, a na svakoj je pokupilo odličje u kategoriji za samce. Kod kuće, ističu, kondiciju održava tako što obavlja lakše poslove, kao što je vuča sena i drva za potrebe domaćinstva.
– Konji se ne forsiraju kao ranije, ovde smo došli da se družimo i doprinesemo očuvanju tradicije. U takmičenju učestvuju pretežno pastuvi, pa su se malo unervozili jer osećaju jedan drugog – primećuje Arsić, dok čeka merenje Petka.
Iskusni štrapar Mile Đokanović iz Rume, prvi organizator štraparijade u Srbiji, u Česteregu se takmičio sa Rubinom i Gromom. Spretni dvojac svoju snagu pokazao je pojedinačno i u paru, a u toku godine učestvuje na oko 20 takmičenja širom Srbije (Kraljevo, Sjenica, Tavnik, Loznica…). Učešće na manifestacijama, objašnjava Đokanović, značajno je kako se uzgajanje konja ne bi prepustilo zaboravu. Grla se sada štede, a za nadmetanja ne postoje posebne pripreme.
– Konkurencija je slaba, malo sam ljut na kolege koje su trebale da dođu. Ne treba zaboraviti na ovu tradiciju – smatra Đokanović.
Put od šest sati iz Vlasotinaca u Banat je doveo Ždralina i Malina, pastuve teške preko 600 kilograma. Utreniran Malin, prepoznatljiv na takmičenjima, borio se najpre pojedinačno, a kasnije i u paru uz mladog Ždralina koji je prvi put na štraparijadi, kaže Goran Mitić.
– Učestvujemo na skoro svim manifestacijama ovog tipa u Srbiji i Bosni. Konje prevozimo u adekvatnoj prikolici, a pošto su navikli, duga putovanja ih ne umaraju – objašnjava Mitić.
Dodaje da pastuvi kondiciju imaju zbog izvlačenja drva iz šume, ali ističe da treba što više da odmaraju kada su velike vrućine.

OLUJA POMRSILA PLANOVE
Interesovanje za Štraparijadu bilo je veliko. Iako je bilo najavljeno oko 20 učesnika, zbog nevremena koje je pogodilo jug Srbije, ekipe iz Tutina, Sjenice i Novog Pazara morale su da odustanu od puta. Na kraju se prijavilo 10 timova, kaže Marko Gligić, organizator.
Sami i u paru pastuvi su se nadmetali u pet kategorija. Zadatak konja bio je da u roku od pet minuta izvuku deblo do kraja staze.
– Neki to ostvare i ranije, dok drugi ne uspeju uopšte. Važno je da životinja bude vešta, ali je jednako bitno da spretan bude i vodič koji će naći način da je bodri bez ikakvog kontakta i fizičke sile – navodi Gligić.
Prema njegovim rečima, Manifestacija, pored promocije Česterega, za cilj ima da mlađe generacije upozna sa starim načinom života i pokaže im kako su njihovi preci radili u brdovitim predelima Bosne, pre dolaska u Banat. Tada su do mesta gde nisu mogle da dopru mašine išle životinje.
Ranijih godina, pored takmičenja konja u vuči debla, Štraparijadu u Česteregu pratio je „Štraparski višeboj”: nadmetanje u bacanju kamena sa ramena, navlačenju klipe, brzom sečenju, penjanju uz stožer. Međtim, višeboj je zbog nedostatka sredstava ove godine izostao, kažu organizatori.
Pored takmičenja, posetioci su uživali u nastupu folkloraša kulturno-umetničkih društava „Petar Kočić” iz Česterega i „Aleksandrovo” iz Aleksandrova, kao i u bogatom muzičkom programu.

J. Šormaz