Prof. dr Vasilije Petrović i asistentkinja Danka Joksimović sa fakulteta „Mihajlo Pupin” u Kini

U Šangaju, među svetskom tekstilnom elitom

Katedra za tekstilno odevne nauke i dizajn Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu postala je deo elitne grupe od 30 izabranih predstavnika prestižnih svetskih tekstilnih univerziteta koji će predstavljati svetski zamajac budućeg razvoja tekstilne industrije.
Naime, Univerzitet u Novom Sadu je na međunarodnom skupu, održanom početkom decembra na kineskom Univerzitetu Dong Hua u Šangaju, učestvovao u osnivačkoj skupštini Svetske alijanse univerziteta za tekstil „Pojas-put” (Belt and Road World Textile University Alliance), čime je postao jedan od osnivača ove svetske međuuniverzitetske asocijacije, a njegovi predstavnici su bili prof. dr Vasilije Petrović i asistentkinja Danka Joksimović sa TF „Mihajlo Pupin”. Osnivačka skupština Alijanse organizovana je na jednoj od najvećih svetskih tekstilnih konferencija TFEWC 2018, na kojoj su dr Petrović i Danka Joksimović izložili stručni rad o razvoju tekstilne industrije i obrazovanja u Srbiji.
Tokom boravka u NR Kini, predstavnici zrenjaninskog Fakulteta su posetili i tekstilnu kompaniju „Šangteks” koja zapošljava 77.000 radnika i ostvaruje godišnji promet od 19 milijardi dolara.

M. B.